logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

25.10.-13.11. – Изложба слика и презентација монографије Митка Булајића у галерији ”Јосип Бепо Бенковић”

  • понедјељак, 23 октобар 2017 09:42

MB23102017Поводом Дана града Херцег Новог у сриједу, 25.октобра у 20 часова као дио манифестације “Граду у част” у галерији „Јосип Бепо Бенковић“ ће бити приређена изложба слика и презентована монографија новског и црногорског сликара послијератне генерација Мирка Митка Булајића.

Митко је неправедно пао у заборав и ова изложба уз репрезентативну монографију треба да скрене више пажње на овог умјетника који је незаобилазан у проучавању савремене црногорске ликовне умјетности, саопштено је из Јавне установе Градски музеј и галерија.

Иза Митка није остао велики број радова па ће на изложби новској публици бити приказано четрдесет радова, уља на платну. Од тог броја биће изложено 25 слика које је претходних година његова ћерка Драгана откупила од новских институција и колекционара, слике из Умјетничке галерије са Цетиња као и слике које су за ову сврху уступили умјетникови пријатељи.

MBBB23102017У почетку је сликао класично и то најчешће пејзаже Боке и мотиве с мора и мртве природе, али врло брзо изразита маштовитост и сањарење коме је био склон мијењају његов ликовни израз па заједно са колегама, сликарима Батом Правиловићем и Луком Берберовићем бива зачетником „новског“ надреализма.

Булајић је рођен 1926. године на Цетињу и припада другој генерацији сликара који су 1951. завршили чувену средњу умјетничку школу која је основана на Цетињу,а касније пресељена у Херцег Нови. Након тога дипломирао је на Вишој педагошкој академији у Никшићу. Цио живот се врло предано осим сликарством бавио и педагошким радом у више херцегновских школа. Од 1958. је био члан УЛУЦГ. До сада је црногорској публици представљен кроз двије самосталне изложбе и то 1957. у Херцег Новом и постхумно 1996. у галерији Спинакер . Први је добитник награде Херцегновског зимског ликовног салона за слику 1969. године. Радио је и као сценограф у Херцегновском аматерском позоришту.

Уз изложбу ће публици бити представљена сликарева монографија ауторке ,историчарке умјетности и ликовне критичарке Љиљане Зековић. Изложба ће бити отворена 20 дана.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови