logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

07.03. - Изложба Милене Шотре и Наде Станић

0703PlakatПоводом 8. марта - Међународног дана жена галерија “Јосип Бепо Бенковић“ организује изложбу познатих умјетница Милене Шотре и Наде Станић. Поставку чине 23 слике из галеријског легата Милене Шотре и 15 скулптура Наде Станић које је уступила њена породица.

По ријечима в.д. директорице Иване Паликуће, изложба Милене Шотре и Наде Станић је пригодна прилика да се, у сусрет празнику посвећеном женама, херцегновској ликовној публици заједно представе ове двије врсне умјетнице које су својим стваралаштвом биле везане за Херцег Нови и Боку Которску. Изложбу ће 07. марта у 19 часова отворити новинарка и пјесникиња Ксенија Матовић. Изложба ће трајати до 20. марта.

Милена Шотра рођена је 1909. године у селу Пјешивац код Стоца. Сликарство је учила у Београду код Бијелића и Добровића. На путу за Америку, годину дана остаје у Паризу гдје ради у Удружењу југословенских студената и са Војом Димитријевићем похађа часове сликања код Андреа Лота. У Америци је била потпредсједник Матице исељеника, члан Савеза за исељеничка питања , публицисткиња и сарадник бројних листова у САД-у и Канади. Дружи се са познатим украјинским авангардним вајаром Александром Архипенком на чијој сликарској школи у Вудстоку проводи двије године. У Београд се враћа са првом групом исељеника-повратника и активно се укључује у јавни и политички живот. Радила је у “Танјугу” и Секретаријату за иностране послове. Основала је групу “8 март” са којом је често излагала. Била је члан УЛУС-а. Студијски је боравила у Француској,Енглеској, Совјетском савезу, Грчкој, Белгији, Италији, Турској, Либији, Швајцарској, Канади, Аустрији, Шведској и Шпанији.

Нада Станић завршила је Умјетничку школу у Херцег Новом 1957. Године, у којој је једно вријеме радила као наставник-асистент. Била је прва, и дуго времена једина, жена вајар у црногорској умјетности. Излагала је самостално у “Палати Спонза” у Дубровнику 1962 године, Помирбеној дворани на Госпи од Шкрпјела 1997., и у Дворани Парк 1998. године. Добитница награде Цетињског салона југословенске ликовне умјетности “13. новембар” 1969. године и награде Херцегновског зимског салона 1976. и 1983. године

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови