logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

30.07. - Од сјутра ињектирање здравих палми

palmaФирма д.о.о. “Жожета” ће од сјутра, 31.07.2018., почети са ињектирам палми на јавним површинама, саопштавају из Секретаријата за комуналне дјелантости, екологију и енергетску ефикасност.

Министарство пољопривреде и руралног развоја склопило је Уговор за набавку ињектора за реализацију Посебног акционог плана за спровођење фитосанитарних мјера у циљу сузбијања црвеног палминог сурлаша – Rhynchophourus ferrugineus (Оливер) са планом ревитализације и санације штета насталих његовим дјеловањем (бр.320-225/18-1 од 22. фебруара 2018.године) са д.о.о. “Зожета”.

Претходне седмице радници су завршили обуку о начину ињектирања и начину коришћења инсектицида REVIVE које одобрава и дистрибуира Syngenta France SAS. Цијена ињектирања једне палме износи 130 еура. Препорука је да се и поред ињектирања врши третираје натапањем 3 пута у току године.

Ињектирање здравих палми вршиће се на следећим локацијама: Шквер, кружни ток у Мељинама, Зеленика (од испоставе Управе царине до Змијица), Парк Бока, Парк Св. Леополда, Биста Б. Ћопића, Шеталиште Пет Даница (од ресторана „Мимоза“ до тениских терена), парк код МЗ Игало, као и палме које су се подмладиле.

Такође, држаоцима палми на подручјима на којима је у односну на претходни преглед дошло до повећања бројности сурлаша (Дјечији дом - Бијела) се препоручује третирање палми, препаратима из групе неоникотиноида.

Преглед феромонских клопки на присуство црвеног сурлаша, од стране одговорног лица за спровођење програма хитних фитосанитарних мјера Rhynchophorus ferrugineus, обављен је 20.07.2018. год. Извршена је и замјена поломљених канти и поклопаца, течности и урми на свим локалитетима. 

Постављено је пет феромонских клопки на територији Општине Херцег Нови, и то на следећим локацијама: Шквер, Институт “Др Симо Милошевић”, Парк Бока, Зеленика и Бијела. Клопке су постављене од стране Министарства, а контролу ће вршити одговорна лица за спровођење програма хитних фитосанитарних мјера Rhynchophorus ferrugineus.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси

 

Истражи Херцег-Нови