logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

10.-14.10. - Херцег Нови домаћин симпозијума о Андрићу

AndricevaSunStr10102018Симпозијум „Андрићева сунчана страна“ биће сјутра, 11. октобра отворен у Институту „Др Симо Милошевић“ и трајаће до 14. октобра. Симпозијум је дио међународног истраживачког пројекта „Андрић-Initiative: Иво Андрић у европском контексту“.

Организатори су Институт за славистику Универзитета „Карл Франц“ у Грацу и Општина Херцег Нови.
Присутнима ће се на отварању обратити менаџер Општине Херцег Нови Драган Шимрак, и Бранко Тошковић, руководилац истраживачког пројекта Института у Грацу „Андрић-Initiative: Иво Андрић у европском контексту“.
Током три дана биће представљене публикације и радови преко 60 аутора из 13 европских држава: Црне Горе, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Аустрије, Грчке, Бугарске, Румуније, Пољске, Турске, Русије, Украјине.
На симпозијуму ће бити размотрена четири тематска блока која се тичу Андрићевог незавршеног (реконструисаног) романа „На сунчаној страни“, свјетлости као Андрићеве опсесије, његове повезаности са Црном Гором и Херцег Новим, те стваралаштвом јединог Нобеловца међу Јужним Словенима у односу на друге писце и контексту књижевних праваца и теорија.
Симпозијум у Херцег Новом одржава се у години када је отварањем Куће Ива Андрића у реконструкцији започео симболични повратак писца у наш град. Након извођења хитних радова на санацији, објекат је отворен за посјете и у њему је одржан низ умјетничких програма који су привукли на хиљаде посјетилаца. У Кући је, први пут у Црној Гори, изложена оригинална Нобелова награда за књижевност коју је Андрић добио 1961. године. Потпуна ревитализације биће изведена кроз прекогранични пројекат Co.Co.Tour, до краја 2020. године.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси