logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

28.01. - “Wаter smart” за динамичко моделирање водоводног система

watersmartПротеклих годину дана технички сектор “Водовод и канализација” улаже пуно напора на смањењу губитака воде у систему снабдијевања водом.

Протеклог љета је било позитивних резултата, али се никако не смијемо зауставити на томе, јер је тзв. “необрачуната” вода, како зими, тако и љети, и даље врло велики проблем. Протекле седмице  “Водоводу ….” су представљене двије занимљиве презентације, за технички сецтор. Надамо се да ће, на даље, оне имати ефекта за будуће функционисање система снабдијевања водом, односно, сектора наплате.
Тим инжењера њемачке комапаније “MACS energy & water” представио је динамички програм за управљање водоводним системом, тзв. “Wатер смарт”, базиран на старом “епанет” програму.
Wатер Смарт је иновативна Интернет апликација која помаже водоводним предузећима у управљању мрежама водоснабдијевања. Апликација омогућава кориштење најновије технологије за оптимизацију мреже. Такође, даје могућности симулирања перформанси мреже као и могућност тестирања различитих стратегија за оптимизацију мреже. Одликује је једноставан и интуитиван кориснички интерфејс, велики број функционалности за генерисање аутоматизованих података (као што су предефинисана својства мреже итд), анализе различитих сценарија и аутоматизовано генерисање извјештаја са интегрисаним рјешењем.
WСмарт је софтвер за процјену стања дистрибутивне мреже и омогућава брзу идентификацију технички и економски најоптималних рјешења за водоводну мрежу.  Софтвер је у власништву консултантске фирме МАЦС Енергy & Wатер, са сједиштем у Њемачкој.
Упознавање са W Смартом трајало је три дана у канцеларији “Водовода” а говорили су  Др Олександар Кит, программер, ИТ специјалиста, и Марија Гарсиа, грађевински инжењер хидротехнике. Обука је вршена на конкретним примејртима херцегновског водоводног Система. Овим су отворене нове могућности моделирања у сложеном херцегновском систему снабдијевања, са промјенљивим вриједностима: притисака, брзине тока, протока и потрошње воде, у мрежи, и сталним параметрима : геометријом система пречницима, дужином И врстом материјала цјеви и распоредом и капацитетом резервоара.
У свакодневној пракси “w Смарт” ће добити на значају код оцјењивања пројектних и планских рјешења за водоводну мрежу, давања сагласности на прикључење на мрежу, као и код детекције губитака, јер ће однос количине воде у систему И притисака давате одговоре о врсти и начину потрошње воде, однодно, евентуалним кваровима.
Корак ка даљинском очитавању водомјера
Друга презентација одржана је код “ЦМЦ гроуп”. Посјета компанији “ЦМЦ” имала је  за циљ презентацију система даљинског очитавања потрошње воде.
Компанија “ЦМЦ” је представник различитих произвођача водомјера, којима је заједничко то да се очитавање обавља путем система чији је произвођач компанија ХОМЕРИДЕР из Француске. Систем се заснива на оригиналном рјешењу даљинског очитавања и похрањивања различитих података везаних за дистрибуцију воде коришћењем слободне радио мреже.
Бенефити овог система су:
1.       Дневне информације о потрошњи воде;
2.       Детекција кварова на посматраним дјеловима мреже (потрошачима) и слање упозорења путем   е-маил-а или СМС-а;
3.       Успостављање адекватног система наплате и формирања цијена воде;
4.       Боље управљање мрежом.
Систем користи различите технологије које омогућавају: даљинско очитавање (радио путем), слање података путем мрежа (интернет и сл.), прикупљање података обиласком читачке зоне (пјешице или превозним средством)
Сензори са радио модулима на самим водомјерима могу се примијенити независно од мјерног дијела водомјера, што значи да је систем примјенљив на водомјерима различитих произвођача. Као извор напајања модула служи батерија, чији је рок трајања, у зависности од услова рада, од 1 до 15 година. Модул је отпоран на присуство воде у шахту (до 1,5 м дубине).
Рипитер може да покрије око 120 радио модула, а концентратор (гатеwаy) преко 20.000 модула на одређеној фреквенцији. Постојеће апликације за обраду података везаних за очитавање потрошње воде, које ВИК користи, су компатибилне са овим системима.
Значајно је напоменути да ови системи користе волуметријске водомјере, умјесто садашњих проточних, што се огледа у већој тачности мјерења. На тај начин се омогућава прецизно мјерење у реалном времену:
1.       Испоручене количине воде
2.       Утрошене количине воде
3.       Губитака
4.       Ноћног (дневног) протока у посматраним зонама или код појединих потрошача.
Ови подаци се могу касније користити:
1.       Код бржег лоцирања пропуштања
2.       За превентивно одржавање мреже
3.       За боље коришћење локалних водоизворишта у смислу њиховог очувања или конзервације
 У смислу процјене наведених бенефита на пословање, ВИК ће се у наредном периоду концетрисати на:
1.       Тестирање волуметријских водомјера у односу на проточне у реалним условима
2.       Примјену ове технологије на изабраној пилот зони, у смислу лакше детекције пропуштања, у чему је и “ЦМЦ” спреман да учествује и да свој допринос.
Уочена искуства помоћиће у примјени ових технологија и на очитавање потрошње појединих потрошача.
Оно што је значајно јесте да поред “ЦМЦ”-а можемо да рачунамо и на подршку других испоручилаца ових технологија на нашем тржишту (више од 90 % уграђених водмјера је  производња “ИНСА”-Земун) и упоредити њихове перформанце.
Наиме, баждарница херцегновског “Водовода” ће бити “полигон” за тестирање водомјера разних произвођача ради утврђивања оних који имају најбоље перформанце. А потом ће бити изабаран пилот зона, гдје ће бити уграђени водомјери за даљинско очитавање и тако праћено њихово понашање, односно, биће сагледани сви параметри од уграђивања то функционисања.