logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Одржана едукативна тура „ВОДА У КРШУ“

Kod Kotobiljskog izvoraПоводом Свјетског дана вода, уз више од 50 учесника из цијеле Боке, у недељу је одржана едукативна пјешачка тура кроз херцегновско залеђе.

У организацији Агенције за развој и заштиту Орјена, учесници су обишли више локалитета који имају своју причу везану за воду: Котобиљски извор, Тајно брдо, аустроугарски водовод и на крају Љути крш - највећу атракцију ове туре. Вода је његове големе камене блокове расточила хемијском ерозијом, створивши фасцинантни микрорељеф пун шкрапа, жлијебова, пукотина и јама. Осим по које каменице, овдје нема капи површинске воде, јер она директно одлази вертикалним каналима у његову неиспитану унутрашњост.
Вода у областима крша је због тога још драгоцјенија, али такође и осјетљивија на загађења, будући да је кречњачки терен далеко слабије пречишћава од уобичајеног. Са друге стране, колико год нама-људима било неприступачно, подземље је за неке облике живота једино станиште, па тако и за човјечју рибицу, најпознатију живу врсту пећинских токова, врсту која вјероватно настањује и наше подземље, што је још један аргумент за потребу пажљиве заштите воде у кршу.
На крају туре, учесници су код каменске породице Становчић испробали домаће специјалитете овог краја, познатог између осталог по најстаријем сеоском водоводу у нашем залеђу, прављеном још у вријеме аустроугарске управе.