logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Предавање о амброзији одржано у Општини Тиват

  • понедјељак, 05 август 2019 11:05

Nas05082019Службеници Секретаријата за комуналне дјелатности, екологију и енергетску ефикасност Општине Херцег Нови присуствовали су прошле седмице занимљивом предавању о амброзији у просторијама Општине Тиват, које је држала др Данијела Стешевић, професорица на Природно математичком факултету у Подгорици.

Предавању, које је организовала Општина Тиват у сарадњи са Управом за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, су присуствовали представници институција и организација из Херцег Новог, Котора, Тивта и Будве.
Амброзија је инвазивна биљна врста са изузетно алергеним поленом који изазива љетњу и јесењу поленску грозницу. Сузбијање амброзије се врши на три начина: чупањем, кошењем и хербицидом, који се опет, не препоручују домаћинствима.

Присутни су се могли информисати о еколошки најисправнијим начинима сузбијања амброзије и времену када то радити, након чега је услиједио и практични дио - обилазак терена.
-Власници имања имају дужност да уклоне амброзију. Постоје и казнене одредбе посебног Правилника, иако то још нисмо почели да примјењујемо. Акценат за сад стављамо на едукацији. Ја чак кажем, то није наша дужност, већ наша обавеза – казала је Стешевић.