logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Одржана још једна вјежба гашења пожара - Служба заштите и спашавања наставља са едукацијом ватрогасаца и спасилаца

NAs22082019Припадници Службе заштите и спашавања Општине Херцег Нови одржали су јуче у просторијама Ватрогасног дома у Мељинама симулацију гашења запаљених подрумских просторија и тражења алтернативног улаза са евакуацијом.

Вјежбу је водио вођа одјељења, Владимир Пејовић, а учествовало је осам ватрогасаца – спасилаца  припадника ДВД „Бијела“ и 6 ватрогасаца – спасилаца Службе заштите и спашавања.
У првој вјежби и након теоријског дијела, приступило се вјежби у којој су коришћена два ватрогасна возила, пењање ватрогасним степеницама са ватрогасним цријевима тј. тражење алтернативног улаза уз коришћење пјене за гашење и евакуација из истог простора.

У другој вјежби, након теоријског дијела, приступило се вјежби коришћења дрегер апарата (изолационих - дисајних) у затвореном простору који гори и гдје је видљивост равна нули – орјентација у задимљеном простору. Том приликом су коришћене димне бомбе и може се рећи да је симулација одговарала стварној ситуацији, тј. реалној ситуацији задимљености просторија.
Учесници су били подјељени у двије групе. Сама вјежба је трајала два сата и током вјежбе је потрошено 20 литара пјене за гашење (бидон) и четири дрегер апарата ( изолациони – дисајни ). Сви учесници су били задовољни са вјежбом јер се међу њима налази одређени број припадника са мањим искуством у овој служби, тако да је ова вјежба имала велики едукативни значај.
Следеће седмице ће се наставити са вјежбама, а биће организоване обуке у вађењу и транспортовању повријеђених лица из аутомобила приликом саобраћајних удеса.