grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Пројекат „Co.Co Tour“: Унаприједити приступачност у туризму за ОСИ

  • понедјељак, 14 децембар 2020 16:25

online-trening-600x330У оквиру прекограничног ИПА пројекта „Co.Co Tour“ одржан је онлајн тренинг  ,,Приступачност у туризму'', који је окупио представнике државних  и  локалних органа, привредних субјеката, академске заједнице и организација цивилног друштва, саопштавају из Канцеларије за међународну сарадњу Општине Херцег Нови, која је била један од учесника.

Тренинг je спроводен у организацији Агенције за локалну демократију из Никшића (АЛД), а водио га је истакнути италијански експерт за приступачност у туризму Еторе Руђеро.
Како је казао Руђеро, значај популаризације концепта приступачности у туризму заснива се на чињеници да велики дио туристичког тржишта чине особе са привременим или трајним инвалидитетом. Потребно је радити на подизању свијести  о њиховим правима, а један од начина је и повећање доступности туристичких садржаја за особе са инвалидитетом.
Говорећи о изазовима са којима се сусрећу ОСИ у Црној Гори, из Удружења младих са хендикепом Црне Горе су истакли да се мора приступити стварању одговарајућих услова који би омогућили ОСИ посјете музејима, јавним установама и сакралним објектима.
Током тренинга, АЛД је представила Приручник за приступачност у туризму, који је припремила партнерска организација на пројекту „Magna Grecia Mare“.
Прекогранични ИПА пројекат „Co.Co Tour“ заснива се на иновативном приступу у области очувања и валоризације културно-историјског насљеђа, као и развоју туристичких потенцијала. Кроз пројекта ће бити обновљена и опремљена кућа нобеловца Ива Андрића на Топлој.  Укупна вриједност пројекат прелази 1.400.000 еура, а поред Општине Херцег Нови партнери на пројекту су: Албански развојни фонд, „Magna Grecia Mare“, АЛД Никшић, Општина Химара и Општина Триказе.