grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

03.02. - Први „New Castle of the World Day“

Догађај је отворен за све Новљане и све госте нашег града. У оквиру програма посјетиоци ће имати прилику да уживају у наступима извођача из Хејђин-а, Њукасла на Тајну, биће представљени  и  Шинширо из Јапана, Њу Кастел из Аустралије и други градови кроз видео и друге садржаје. Поред иностраних гостију и Херцег Нови ће показати неке своје таленте, попут  наступа музичара из Музичке школе, женске клапе Лира, плесне школе АС и других.  
Читав догађај обогатиће присуство локалних и иностраних представника који ће нам креативно на штандовима представити своје садржаје: Шинширо, Јапан - умјетност калиграфије, Нове Замки, Словачка - традиционалне националне специјалитете, НВО Руке – традиционалне бокељске локалне специјалитете и производе, Витешки штанд – интерактивно ће нас упознавати са историјом, а представници Њукасла на Тајну, као и наше комшије из Требиња – пружаће нам различите промо материјале.
-Овај догађај, један је од пројеката које је уговорила Канцеларија за међународну сарадњу са партнерским градовима окупљеним у организацији “New Castles of the World”, каже Симонида Кордић,  шеф Канцеларије за међународну сарадњу.
-Програм се одвија под мотом  „Херцег Нови је свијет“, што одражава и наше настојање да наш град и његове врлине што више афирмишемо и максимално га отворимо ка свијету. Током протекле године увели смо Херцег Нови у три значајне међународне организације, чиме смо отворили врата бројним пројектима и могућностима сарадње са великим бројем  значајних  свјетских градова, додаје Кордић.
Идеја о окупљању мјеста широм свијета, која дијеле име “Newcastle”, потиче из 1996. године и представља идеју  умјетничког менаџера Џона Николаоу, који је тада живио у граду Њукаслу на Тајни. Он је тада започео „Newcastles of the World United“ пројекат, који је резултирао са интернет страницом и књигом под овим називом, обухватајући Њукаселове са енглеског говорног подручја. Циљ пројекта био је да се ојачају везе у домену пријатељства, културе, образовања и туризма између градова Њукаселова. Данас, поред представника Њукаселова са енглеског говорног подручја, удружење такође броји многе Њукаселове широм свијета. Од 2018. године Херцег Нови се придружио Њукасл породици и убраја се међу преко 40  чланова овог удружења које окупља градове са свих континената. У оквиру те мреже реализују се бројни пројекти из области културе, образовања, привреде. Путем медијске мреже ове организације, промовишу се активности и садржаји у  градовима-члановима, попут Празника мимозе у Новом и других садржаја.

Newcastles of the World Plakat mne