logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

02.02. - Музеј Штумбергер отворен током „Феште од мимозе, рибе и вина“

muzejstumbergerФебруар мјесец у Херцег Новом је у знаку раскошног жутог цвијета.Традиционална манифестација „Фешта од мимозе, рибе и вина“ на херцегновској ривијери већ годинама привлачи велики број посјетилаца.

Тим поводом, Музеј Штумбергер биће отворен у суботу 02.02.2019. године од 08:30 до 15:00 часова. Улаз за посјетиоце је бесплатан.
Да подсјетимо, Мирослав Штумбергер рођен је 1892. године у Словенији. Био је високообразован човјек који је говорио пет језика. Био је понесен очувањем историје, културе и етнографске баштине Боке и Југославије. Штумбергер је сакупио вриједну колекцију старина, које су украшавале његову кућу у изузетном амбијенту, због чега је он то здање крајем 50-их година прошлог вијека прогласио музејем, касније названим Дом старог капетана. Он је кућу и заоставштину завјештао Мјесној заједници Баошићи и граду. Поставку музеја Штумбергер чине збирке икона, оружја, техничких, поморских и других уређаја, амфора, старих породичних фотографија, етнолошких предмета, географских и поморских карата.