grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Тендер за израду просторног урбанистичког плана биће расписан у јуну

PPohn14 sУ Секретаријату за просторно планирање, изградњу, комуналне дјелатности и заштиту животне средине у току је припрема докуменатације за расписивање тендера за избор обрађивача Просторног урбанистичког плана Општине. Тендер би по ријечима секретара Младена Кадића требало да буде расписан у јуну. Припрема документације за тендер је обиман посао, јер у појединим сегмнентима морају да буду укључени ресорно Министарство и Инжењерска комора. Превасходни услови тендера биће референце обрађивача и динамика израда плана. 

-Тај план се ради у дужем временском периоду, али инсистираћемо да за годину дана буде завршен, казао је секретар за просторно планирање Младен Кадић.- По неким процјенама требало би да кошта око 400.000 еура. Мислим да ћемо добити много нижу цијену на тендеру. Треба имати на уму да новац који се издваја за израду планске документације није трошак. То је инвестиција која се вишеструко враћа.

-Основ развоја неког подручја је плански документ, а круна тога је ПУП. То је плански документ који дефинитивно одређује развој неког подручја у дужем временском периоду. ПУП је много детаљнији и јаснији од досадашњих планова јер обухвата и генерални и просторни план, објаснио је Кадић. Општина је још 2009. донијела одлуку о изради ПУП-а, али до данас план није урађен, иако је законска обавеза била да се усвоји до 2012. године. Ради се и даље по Просторном плану чија важност истиче 2020. године .

- И поред штете која је евидентна можда је због неусвајања ПУП-а неки простор остао сачуван или није добро изанализиран. Сада ћемо дефинитивно да изанализирамо сваки детаљ и даћемо правце развоја Општине. Мислим да ћемо имати један од најбољих и најтемељитијих просторних планова у ЦГ, казао је Кадић.