AninNSL010922Општина Херцег Нови и градско предузеће „Чистоћа“ наставиће сарадњу са комуналним предузећима из Норвешке и партнерима из региона, у оквиру групе АНИН Балкан.

Нови, четворогодишњи уговор потписан је јуче, а утиске о досадашњим и планове будућих активности данас су представници овог удружења подијелили са потпредсједником Општине Херцег Нови, Мирком Мустуром, секретаром за комуналне дјелатности Василијем Сеферовићем и директором „Чистоће“ Милованом Бендераћем.
Задовољство што је пројекат настављен изразио је потпредсједник Општине, Мирко Мустур: „За нас је веома важно да, кроз ову сарадњу, захваљујући норвешким комуналним предузећима стичемо искуства, упознајемо се са примјерима добре праксе, добијамо знања и вриједне савјете о начинима на које можемо ријешити проблеме са којима се сусрећемо и унаприједити свој систем управљања комуналним отпадом. Због свега тога, срећни смо што пројекат АНИН Балкан траје“.
Како је на састанку речено, Херцег Нови је током протеклих година од комуналних компанија из Норвешке добио вриједну помоћ и подршку, а међу донацијама се по вриједности издвајају возила - до сада 10, од којих 9 „Чистоћи“ и једно „Дому здравља“.
Anin010922Бард Јоргенсен, представник удружења АНИН Норвешка, борави у посјети нашем региону заједно са представницима 10 различитих норвешких компанија из области управљања отпадом. Како је истакао на данашњем састанку, важан ослонац сарадњи свакако су градови који стоје иза предузећа.
„Ако узмете ових 10 норвешких компанија и саберете број становника у градовима у којима послују, доћи ћете до броја од готово милион становника у градовима који стоје иза овог пројекта, што је око 20 одсто укупног становништва Норвешке“, казао је Јоргенсен.
Он је навео да у Норвешкој имају дугогодишње искуство у сарадњи међу компанијама у области управљања отпадом, што је важно за креирање заједничких стратегија, размјену искустава и пракси.
„Ковид пандемија је утицала на размјену и мало успорила сарадњу међу нама. Завршили смо прву фазу пројекта АНИН, са додатном једном годином због пандемије, а сада смо потписали уговор за нове четири године. Препознајемо значај који има наставак овог пројекта. Легислатива у овом сектору ће наметати све строжија правила и зато је важно да наставимо побољшавати контакте међу компанијама и радимо заједнички“, поручио је Јоргенсен и изразио наду да ће искуства норвешких компанија и у наредном периоду допринијети побољшању система управљања отпадом у градовима који су партнери на Балкану. 

Састанку је присуствовао и Самир Мемић, директор комуналног предузећа града Коњиц и предсједник чланица АНИН Балкан, који је истакао изузетну досадашњу сарадњу и немјерљив значај који ова група има за рад предузећа из нашег региона и унапријеђења у овој области.
АНИН мрежа основана је с циљем учвршћивања сарадње градова из Норвешке и са простора бивше Југославије у области управљања отпадом. Уз предузеће „Чистоћа“ из Херцег Новог, писмо намјере је потписано и од стране комуналних предузећа из Коњица, Јабланице, Мостара, Невесиња и Горњег Милановца, као и норвешких компанија BIR, HAMOS, IR, SHMIL, RIR, MNA и TRV. Прва фаза сарадње трајала је од 2017. године, а друга ће, према потписаном уговору, трајати до 2026. године.