grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Чланице АЛДА-е, међу којима и Општина Херцег-Нови, на састанку у Генералном директорату Европске комисије за сусједску политику и преговоре о проширењу

  • сриједа, 06 децембар 2017 14:08

NAsBrisBMrac05122017Представници локалних самоуправа, агенција за локалну демократију и цивилног сектора који су чланови АЛДА-е (Европске асоцијације за локалну демократију) састали су се јуче у Бриселу са представницима Генералног директората Европске комисије за сусједску политику и преговоре о проширењу.

Испред Општине Херцег Нови, тачније Канцеларије за међународну сарадњу, састанку је присуствовала Бранка Мрачевић, која је и најмлађа потпредсједница и чланица Управног одбора АЛДА-е.

Тема сусрета у Генералном директорату била је обезбјеђивање институционалне подршке чланицама АЛДА-е и разговор о новој шеми подршке. Учеснике је поздравила генерална секретарка ове међународне организације Antonella Valmorbida, а присуствовала је Hana Jahns, савјетница Европског комесара за сусједску политику и преговоре о проширењу.

Састанак је отворен видео поруком Европског комесара за сусједску политику и преговоре о проширењу Johanesa Hana, који је истакао подршку чланицама организације АЛДА - њих преко 250 из преко 90 земаља Европе и сусједних земаља, укључујуци земље Источног партнерства, Југоисточне Европе и Медитеранског региона, а међу којима је и Општина Херцег Нови.

”Желим да посебно нагласим кјучну улогу локалних власти у примјерни реформи и обезбјеђивању услуга грађанима”, рекао је Хан, поручивши да је важно да наставимо градити везе са партнерима у Европској Унији и цивилном друштву, како бисмо боље искористили прилике које нам се указују, на добробит локалних заједница.

BriselBM05122017Са састанка је поручено да је Европска комисија последње три године пружала подршку кроз обезбијеђивање оперативних грантова, односно средстава неопходних за редовно функицонисање АЛДА-е, те да је намјера да се ова подршка настави.

Представница Општине Херцег Нови Бранка Мрачевић учествовала је на састанку на позив предсједника АЛДА-е Orijana Oticana, а све трошкове сносила је ова међународна организација.

Европска асоцијација за локалну демократију – АЛДА је међународна организација основана 1999. године на иницијативу и уз подршку Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе. АЛДА је током протеклих година имплементирала пројекте вриједне више милиона еура, у области јачања локалних демократија међу својим чланицама, и то кроз повећање партиципације грађана у процесима одлучивања, унапријеђење социјалне инклузије и владавине права. АЛДА данас представља лидера у великим европским програмима који подстичу јачање јединица локалних самоуправа и препозната је као један од кључних актера у процесима доношења политика у овој области.