grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Амбасада Јапана донирала навално возило херцегновској Служби заштите и спасавања

JPN 05Амбасада Јапана у Београду данас је званично донирала херцегновским ватрогасцима ново мало навално возило, у оквиру ПОПОС пројекта „опремања Службе заштите и спасавања Херцег Нови“. Донација је вриједна 63 хиљаде еура, а возило ће по потреби бити кориштено на Шеталишту Пет Даница, у залеђу града и на активним пожарима.

Прије обраћања првог секретара амбасаде Јапана г. Јамата Масајошија и предсједнка Општине Херцег Нови Стевана Катића представницима медија, припадници Службе заштите и спасавања извели су показну вјежбу гашења запаљеног аутомобила са новим навалним возилом.

-Са овим пројектом, обезбјеђено је више од 63 хиљаде еура за набавку ватрогасног возила и спасилачке опреме. Чуо сам да је у последњих неколико година Општина Херцег Нови била погођена бројним шумским пожарима. Донирана опрема биће кориштена за све активности на гашењу пожара, нарочито у стрмим улицама, старом граду и у близини Шквера. Влада Јапана ће наставити да пружа помоћ на локалном нивоу од које ће користи имати сви грађани Црне Горе, па се и надам да ће добри односи међу нашим земљама бити још бољи у будућности, казао је г. Масајоши на конференцији за новинаре.

-Донацијом малог навалног возила нисте помогли само Служби заштите и спасавања нашег града. Помогли сте нашим грађанима и свима нама којима је задатак да друштво чинимо безбједним и просперитетним за све. Поред спремности и жеље свих нас да очувамо нашу заједницу сигурном, за тако нешто потребна су финансијска средства, савремена опрема и добри односи са сусједним државама и градовима, али, како се показује, потребна је и пријатељска рука јаких и уређених држава као што је Јапан, поручио је Катић уз ријечи захвалности.

Канцеларија за међународну сарадњу Општине Херцег Нови иницирала је овај пројекат са амбасадом Јапана у Београду још 2016. године, уговор о донацији потписан је 2017., да би данас био реализован.