logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Општини Херцег Нови одобрен још један међународни пројекат „ACHIEVE“

NOVOOHNZGRADA2019Посредством Канцеларије за међународну сарадњу, Општини Херцег Нови као пројектном партнеру одобрен је још један међународни пројекат.

Ријеч је о пројекту на програму  Европа за грађане „ACHIEVE: Awareness of Common History for Identifying and Extending the Values of Europe“, преведно на наш језик „Значај свијести о заједничкој историји за идентификовање и ширење европских вриједности“.
Овај резултат сарадње Канцеларије за међунардону сарадњу  са водећим партнером и другим партнерима, значајан је и због чињенице да је  на позиву расписаном у септембру прошле године пријављено 139 пројеката, а одобрено само 16, од којих је један пројекат у којем учествује Херцег-Нови.  
Поред Херцег Новог у пројекат „ACHIEVE“ укључени су главни партнер општина Бреганзе из Италије и представници Француске, Бугарске, Босне и Херцеговине, Хрватске.
Пројекат је усмјерен ка развијању свијести о европском идентитету кроз спознају сопствене историје и традиционалних вриједности, чиме се афирмише И настојање свих чланова и претендената на чланство у Европској унији  ка успостављању и усвајању заједничких темељних вриједности.
Овим пројектом Општина Херцег Нови се укључује у јавну дебату о темељима функционисања ЕУ и има прилику да учешћем у пројектним активностима представи и афирмише сопствену традицију и вриједности. Све активности пројектних партнера, међу којима и Општине Херцег Нови,  финансирају се из средсатва ЕУ кроз дио програма Европа за грађане  - мрежа градова. Пројекат ће бити реализован од јуна 2019. до  маја 2021. године.