grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Пројекат Fortress ReInvented: Почело снимање документарног филма о историји Херцег-Новог

NAsKMS18042019Захваљујући прекограничном пројекту ”Fortress ReInvented”, у Херцег Новом је данас почело снимање документарног играног филма којим ће бити екранизована историја оснивања Херцег Новог. Први кадрови, којима ће почињати и завршавати филм, снимљени су под Сахат кулом и на Белависти, а снимање се наставља сјутра на више локација у Старом граду.

Занимљиво је да је за 07. мај планирано снимање средњовјековне пијаце на Тргу Мића Павловића, а за потребе тог снимања биће постављена сценографија која представља реконструкцију изгледа пијаце у средњем вијеку.

Режисер и аутор је Драги Вујачић,а филм се ради у продукцији фирме „Дигитал даб“ која је са фирмом „Чиком“ била најбољи понуђач на тендеру за набавку опреме и израду дигиталних садржаја који је расписала Општина Херцег Нови, а биће финансирани из ЕУ фондова.

Документарни историјски филм приказиваће живот у Херцег Новом од оснивања града – људе, навике, храну, начин одијевања, карактеристике изгледа и говора, а све утемељено на историјским чињеницама везаним за  догађаје које филм описује. Осим тога, посебна пажња биће посвећена упознавању гледалаца са тврђавом Канли Кула и њеном улогом, са историјском личности Херцег Стјепаном и значајем Трга Соли.

Филм ће имати нарацију на четири језика: црногорском, енглеском, руском и њемачком, а гледање ће бити омогућено кроз посебне бинокуларне наочаре и осталу технику, чија набавка је такође планирана пројектом.

Поред снимања документарног филма који ће посјетиоци Канли Куле моћи да гледају кроз тзв „паметне наочаре“, пројектом ће Херцег Нови добити и „Fortress reality window“, тачније екран преко којег ће моћи у реалном времену да се прате дешавања на другим уврђењима у градовима-партнерима: тврђави Св. Миховила у Шибенику, Клис у истоименом граду и тврђави Врандук у Зеници.

Пројектом увођења дигиталних садржаја на Канли Кулу, који реализује општинска Канцеларија за међународну сарадњу, Херцег Нови уз подршку партнера унапријеђује постојећу туристичку понуду и подстиче нове верзије културног туризма, поштујући непроцјењиву вриједност културно-историјског насљеђа.

Пројекат „Иновативни приступ и дигитални садржаји у историјским утврђењима – Fortress ReInvented“ реализује се у оквиру Interreg IPA програма прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014-2020. Пројект-лидер је Музеј Града Шибеника, а партнери су, поред Општине Херцег Нови, Музеј Града Зјенице и Општина Клис. Укупна вриједност пројекта за све партнере износи 1.3 милиона еура, од чега је за општину Херцег Нови опредијељено 202.609,25 еура.