KSSnsl08102023Коло српских сестара Херцег Нови прославило је вијек постојања свечаном академијом „Путем милосрђа, родољубља и традиције“ у Дворани Парк на којој је, уз богат културно-умјетнички програм, промовисана монографија Кола аутора Небојше Раша.

Јубилеј је честитао предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и захвалио на несебичној љубави према човјеку и исконским вриједностима.
„У вијек рада и хуманости стало је доста тога. Свако вријеме носило је своја искушења, а мјесто на којем је настањен наш народ као да је предодређен да вјечито буде на раскршћу. Различити ратови, економске кризе, погроми, санкције тражили су руку помоћи. У томе је немјерљив допринос пружило Коло српских сестара“, казао је предсједник Катић.
KSS012023Подсјетио је на значајне хуманитарне и едукативне активности Кола још од његовог оснивања у Херцег Новом 11. новембра 1923. године, као првог у Црној Гори, а тада је на челу била Олга Комненовић.
„Уз отварање занатске школе за дјевојке, стипендирање и организовање народних и ђачких кухиња, на иницијативу Кола у Херцег Новом је основан антитуберкулозни државни диспанзер који је омогућио да се лијече и грађани лошијег материјалног стања, да имају његу и бесплатне лијекове па чак и храну. Импресиониран сам чињеницом да су у само једној од акција 1936. године обукле 130 сиромашних ученика нашег града“, истакао је Катић.
Како је казао, једнако се диви и данашњим постигнућима сестара које показују бригу према суграђанима слабијег социо-економског стања, старима и напуштенима, а њихов допринос је био немјерљив у помоћи коју су пружиле избјеглима, али и народу на Косову и Метохији.
„У име свега онога што сте до сада оствариле и завјета да истим путем настављате даље, знајте да у Општини Херцег Нови имате пријатеља и велику подршку и у данима који слиједе. Ваш рад и залагање препознали смо као важно за цјелокупно друштво из разлога што ваше милосрђе не познаје границе, не прави разлику у вјерама и нацијама. Ваш једини мотив је помоћи човјеку, а то је највећа људска врлина и дјело које је вјечно“, казао је предсједник Катић и чланицама херцегновског али и свих осталих Кола пожелио да и даље траје њихова „мисија племенитости, хуманости, родољубља, да је преносе на млађе генерације за добробит и на понос цијелог друштва“.
Чланице херцегновског и Кола из Србије, Републике Српске и цијеле Црне Горе поздравила је предсједница Сабора кола српских земаља и дијаспоре Сенка Дурутовић, предсједница КСС Никшић, и уручила икону Рођења Пресвете Богородице предсједници херцегновског Кола Драгици Спаић. Потом је услиједило обнављање заклетве да остају одане хуманом позиву родољубља, духовности и човјекољубља.
KSS02081023Говорећи о монографији „Стотину година Кола српских сестара“ аутора Небојше Раша, уредник протојереј Шпиро Живковић се осврнуо на историјат и значај овог удружења истакавши да су чланице Кола кроз небројено добровољних акција пружиле не само материјалну помоћ потребитима, већ су кроз бригу, интересовање и љубав, храбриле, јачале, подизале и повезивале палог човјека са „Извором наде”.
„Свим људима, и добре и лоше воље, препоручујем да прочитају ову књигу. Оним добре воље да се читајући податке о раду херцегновског Кола српских сестара утврде у доброј вољи и укључе у добротворни рад помажући активности Кола, а оним лоше воље да увиде да постоји много више оних са добром вољом и да се увјере како добротворни рад и милосрђе обогаћују и оплемењују сваку душу, те да се и они преобразе у оне „добре воље“, јер „никад није касно да постанемо добри”, како каже норвешка књижевница Нини Рол Анкер, или како је то још давно рекао Езоп: „Ниједан чин доброте, без обзира колико мален, није узалудан“, казао је протојереј Живковић.
Чланице данашњих Кола достојно носе име својих претходница, казао је аутор монографије Небојша Рашо.
„Када се осврнемо уназад стотину година на велика дјела које је Коло српских сестара Херцег Нови подузело, можемо слободно рећи да чланице помажући и саосјећајући са мукама и невољама других, чувајући националну свијест и традицију, достојно носе име које су прославиле Делфа Иванић, Надежда Петровић, Љубица Луковић, Олга Комненовић и многе друге сестре широм српских земаља. Коло не заборављају своје преминуле чланице, добротворе и задужбинаре – особина која не краси нас Новљане када су у питању многи наши заслужни грађани и задужбинари. Посебно се захваљујем др Ђуру Мусићу на мемоарским подацима о Колу, Предарагу Спајићу за документа о Женској занатској школи и Рајку Милосављевићу на фотографијама школе, а све то помогло је да се расвијетли рад Кола до 1941. године“, казао је Рашо и Колу пожелио да, као и до сада, „храбри гдје се малаксава, подиже гдје се пада, помаже тамо гдје се посрће и кријепи гдје снага и моћ пријете да издају“.
Комплетан добровољни прилог који су суграђани и гости приложили за монографију биће употребљен за набавку дрва за огријев породицама лошијег материјалног стања.
KSS03082023За сталну подршку и допринос раду, Коло српских сестара ХН је додијелило повеље Општини Херцег Нови и Николи Никши Гојковићу, као и захвалнице пријатељима и сарадницима.
У програму су учествовале солисткиње Милица Досковић и Данка Стојиљковић, затим Новица Зечевић, Ђуро Познановић и Душан Тадић.
Академији коју је на почетку благословио савински игуман Макарије, присуствовали су и амбасадор Руске федерације у ЦГ Владислав Маслеников, конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, архијерејски намјесник херцегновски Обрен Јовановић, предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић са сарадницима, потпредсједник Општине Мирко Мустур, одборници локалног парламента и представници установа чији је оснивач Општина.