grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Вјежба Службе заштите и спасавања са припадницима ДВД „Бијела“ – симулација шумског пожара

  • сриједа, 18 септембар 2019 09:37

vatrg18092019На Савинској Дубрави су крајем прошле седмице припрадници Службе заштите и спасавања Општине Херцег Нови одржали вјежбу симулације шумског пожара. Вјежбу је водио вођа одјељења Владимир Пејовић, а учествовало је девет ватрогасаца – спасилаца припадника ДВД „Бијела“ и пет ватрогасаца – спасилаца Службе заштите и спасавања Општине Херцег Нови.

У вјежби након теоријског дијела о шумским пожарима, који је трајао 30 минута, услиједио је практични дио вјежбе који је трајао два сата, у шуми локалитета Савинска Дубрава. Вјежба се састојала у симулацији пожара на два локалитета са различитим структурама – листопадно дрвеће и трава, а други са структуром четинара. Вјежбала се и координација и комуникација ватрогасаца – спасилаца, а на крају је извршена анализа вјежбе.

Сви учесници су показали велико ангажовање и жељу да што више науче и били су задовољни вјежбом, јер се међу њима налази одређени број припадника са малим искуством у овој служби, тако да је ова вјежба имала велики едукативни значај.
У наредном периоду ће бити настављене вјежбе са ДВД „Бијела“ и биће изведене према Плану обуке који је Служба заштите и спасавања Општине Херцег Нови израдила, а које обухватају: симулирање дводјелног ватрогасног напада са камиона уз коришћење неопходне ватрогасне опреме, коришћење и рад са преносном ватрогасном пумпом, рад са справама за пењање и симулација гашења пожара на висини када се користе адекватне љестве за дати случај, симулација гашења пожара на електричним инсталацијама и коришћење противпожарних апарата за ову врсту пожара, правилна употреба изолационог апарата и симулација уласка у затворени простор уз коришћење изолационог апарата, коришћење пјеногенератора за лаку пјену и димовука, употреба хидрауличног развалног уређаја, прва помоћ.