logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Општина Херцег-Нови и УМХЦГ заједно за Акциони план за особе са инвалидитетом

Nas30082017uhcgОпштина Херцег-Нови и Удружење младих са хендикепом Црне Горе заједно ће радити на доношењу Акционог плана за особе са инвалидитетом за Херцег-Нови, закључено је на састанку руководилаца локалне управе и Удружења.

Састанак је организован на иницијативу Општине, а гости предсједника Стевана Катића, савјетнице предсједника Тамаре Вујовић и секретарке за друштвене дјелатности и спорт Весне Самарџић били су извршна директорица Удружења младих са хендикепом Црне Горе Марина Вујачић и предсједник Скупштине Удружења Миленко Војичић.

Договорено је да локална управа актуелизује израду нацрта Акционог плана за особе са инвалидитетом, а да ће Удружење дати свој коментар и сугестије како би овај документ био квалитетан и реално спроводив.

Овај акт основа је за превазилажење проблема са којима се свакодневно сусрећу особе са инвалидитетом, а који се односе на кретање и приступ објектима. Он треба да по фазама дефинише конкретне акције и пројекте, у складу са важећим Правилником о ближим условима и начину прилагођавања објеката за приступ и кретање лица смањене покретљивости и лица са инвалидитетом.

Вујачић је истакла задовољство што је позив за састанак стигао из локалне управе. Како је казала, за Удружење је свака тема приоритет и веома су заинтересовани да буду укључени у општинске пројекте који треба да особама са инвалидитетом олакшају живот у Херцег Новом.

Представници градске власти су их информисали да је у плану неколико пројеката, међу којима санација тротоара у Игалу и опремање плаже за особе са инвалидитетом. Биће поновљен позив за остваривање права на бесплатан паркинг, као и размотрена могућност стипендирања студената са инвалидитетом.

Такође, договорена је пуна сарадња Општине и Удружења на предлагању и припреми партнерских пројеката у области социјалне политике и спречавања дискриминације, са којима би се могло аплицирати за средства из фондова Европске уније.