ForumNSL28032023Пословни форум, у организацији мађарске агенције за промоцију извоза HEPA, отворен је у Градској кафани.

Циљ је да се повежу компаније, произвођачи и купци производа и услуга на релацији Црна Гора – Мађарска.
Мађарска на Црну Гору не гледа као на стратешког партнера, већ као истинског пријатеља, казао је на отварању амбасадор Мађарске у Црној Гори Јожеф Неђеши и додао да све више мађарских компанија долази у Црну Гору.
Forum01“Наши политички односи су изврсни, док се економска сарадња развија на основу узајамног уважавања. Мађарска досљедно подржава убрзавање процеса интеграција Црне Горе у ЕУ и цјелокупног региона. Надам се да ће данашњи преговори довести до плодне сарадње и да ће се у Црној Гори појавити много нових мађарских производа и услуга”, казао је Неђеши.
Према ријечима предсједника Општине Стевана Катића, изузетна је част да управо Херцег Нови буде одабран за домаћина пословног форума и мјесто у којем ће заједно отпочети ново поглавље пословног умрежавања.

“Надамо се да ће форум створити нове везе и кооперативност између мађарских произвођача и компанија са предузетницима и привредницима нашег града, залива и цијеле Црне Горе. Уз помоћ Секретаријата за туризам, економски развој и инвестиције трудимо се да наш град представимо у најбољем свијетлу, указујући на спремност локалне самоуправе да у сарадњи са бизнис партнерима створимо повољан пословни амбијент и подстакнемо на иновативност, али и да нашим грађанима пружимо производе и услуге високог квалитета”, казао је Катић.
Forum02Протекле три године, како је казао генерални менаџер HEPA-е, Габор Јенеи, биле су изазовне за економију, најприје је дошла ковид пандемија 2020. године, након тога и рат у Украјни, који је донио велику инфлацију и раст цијена енергената.
“Још више је важно, а свакако и изазовније него прије, помоћи компанијама при извозу. На срећу, HEPA је институција у оквиру Министарства спољних послова и трговине, па као такви имамо могућност сарадње са мађарским амбасадама широм свијета. Са Амбасадом и трговинским аташеом у Црној Гори имамо јако добру сарадњу. Уз то у Подгорици имамо отворену и канцеларију”, истакао је он.
Услуге које HEPA нуди мађарским компанијама које извозе су информације о тржишту кроз едукације, истраживања тржишта и организацију догађаја, казао је Јенеи.

Предсједник Komp Komerc групације, Ранко Јововић, казао је да је Мађарска позната као јако снажна прехрамбена економија и годинама улаже у Црну Гору.
“Свједоци смо да су први хотели у Црној Гори градили мађарски инвеститори, ту је Хунгест хотел тако да нисмо случајно у Херцег Новом. Велике су инвестиције и кроз банкарски сектор, кроз телекомуникације и надам се да ће у наредном периоду, Мађарска која је врло заинтересована за енергетски сектор и осталу инфраструктуру у Црној Гори, допринијети даљем развоју наше земље кроз мађарске инвестиције”, казао је Јововић.
Forum03Од овог скупа, како је додао, очекује да заједничким напорима мађарски партнери упознају тржиште Црне Горе и Херцег Новог и да ће у наредном периоду бити још оваквих скупова, на још већем нивоу, јер Мађарска и Црна Гора имају пријатељске везе, поручио је Јововић.
Пословни форум у Градској кафани траје и сутра.