KulturaNSL18102023Тридестак младих и талентованих Новљана и Новљанки синоћ је показало своја сликарска и фотографска дјела на изложби „У атељеу“ која је отворена у фоајеу Дворане Парк, у оквиру програма прославе Дана ослобођења града.

Основе сликања и фотографије учили су радећи са врсним умјетницима – менторима Вањом Берберовић Шуберић и Нином Радошем, на бесплатним радионицама које је организовао Секретаријат за културу и образовање.
Омладинска политика Општине Херцег Нови, осим подршке талентованим ученицима и студентима, у циљу развоја креативног потенцијала младих, у континуитету нуди богат програм различитих радионица и културно - забавних програма. Тако је тридесетак младих, узраста од 13 до 29 година, у реновираном Омладинском центру, похађало тромјесечне радионице, односно школу класичног цртежа и школу фотографије.
Херцег Нови има богато фотографско наслијеђе које млади треба да упознају, наставе да се баве фотографијом и Херцег Новим, казала је на отварању изложбе графичар-фотограф, менторка Вања Берберовић Шуберић.
„Изложба је дивна прилика да видимо да постоје млади, талентовани људи у нашем граду и како их је Општина подржала. Ово је и дивна прилика за њих да стану испред свог рада, да осјете како је када други гледају њихов рад, да се похвале и виде колико су успјели. То је и њихова и моја прилика да заједно, још једном скренемо пажњу на студио Лафорест и могућност да се фотографија популаризује у нашем граду. Могу да науче много тако што ће посјетити студио Лафорест који има велику фотографску оставштину, а то је занимљиво и одраслима и младима, али и људима који посјете овај град. Лијепо је да прикажемо нешто што смо имали и научимо нове генерације много тога. Они мисле да је фотографија мобилни телефон, а она постоји од много раније и требамо да се посветимо и афирмишемо младе, јер је очигледно да заинтересованости има, да наставе да се баве фотографијом и нашим градом“, истакла је Берберовић Шуберић.
Нино Радош истакао је своју захвалност Секретаријату за културу и образовање, као и секретарки Ани Замбелић Пиштало, на указаној прилици „да упозна младе дивне младе колеге” којима је посебно захвалио на храбрости за све грешке које су смјели да раде.
„Имамо прилику у граду да видимо како ради један врстан мајстор. Галерија нема довољно посјетиоца. Ликовна култура је на издисају. Ви сте ти који сте задужени сада – родитеље за руку и у Галерију. Узмите ствари у своје руке, хајмо дићи ликовну културу – па ће нам улице и паркови бити љепши, одјећа ће нам бити љепша – ликовна култура је постављање стола, ликовна култура је намјештање стана, ликовна култура је како гледамо пријатеља или познаника, све је то дио ликовне културе. Ако подигнемо ликовну културу, подигли смо и изглед, естетику, љепоту и привлачност града”, поручио је Радош.
Он је искористио прилику и позвао присутне да са својим родитељима дођу на изложбу „Атанасије Поповић – сликар бесмртног имена” 20. октобра у Галерији Јосип Бепо Бенковић, у оквиру свечаности поводом Дана ослобођења града.
Школу фотографије похађали су: Алексије Јуришић, Анастасија Радовић, Голуб Головић, Јована Липовац, Калена Матић, Љубица Зукановић, Маја Кујачић, Матеј Ћировић, Никола Вукић, Нина Јелић и Василиса Симовић.

У Школи класичног цртежа били су: Милан Јоцић, Даша Бачетић, Анастазија Адовић, Даница Јовановић, Ана Радонић, Милена Врећа, Тодор Бутулија, Голуб Головић, Маша Мркаић, Максим Вицо, Богдан Петровић, Новак Перовић, Марија Станић, Лиза Алешина и Алекса Радовић.
Циљ радионица био је да охрабре и афирмишу стваралаштво младих чиме је остварен предуслов за подизање нивоа ликовне културе као и подстицај за развијање основних вјештина и њихово разумијевање.