BriselNSL08122023Делегацији Општине Херцег Нови уручена је застава Европског града спорта 2024. године на свечаности која је уприличена у парламенту Европске уније у Бриселу.

Тиме је и званично наш град ушао у породицу ACES Европске асоцијације пријестоница и градова спорта додијељена је у октобру.
Свечаној цеременији су присуствовали предсједник Општине и Скупштине општине Херцег Нови, Стеван Катић и Иван Отовић, секретар за друштвене дјелатности и међународне односе Митар Кисјелица, одборник и посланик Јован Суботић, као и амбасадор Црне Горе при Европској унији Петар Марковић.
Херцег Нови је за сада једини град у Црној Гори који је добио ово значајно признање које је, како је казао предсједник Катић, привилегија и обавеза.
„Посебно је задовољство бити у Бриселу са делегацијом Општине Херцег Нови да преузмемо ово значајно признање које је Херцег Нови добио – Европски град спорта за 2024. годину. Делегација из Европе је била у посјети Херцег Новом, вредновала све оно што је Херцег Нови претходних година урадио када је у питању спорт и оцјена, која нас веома радује, да смо ми град који најприје заслужује титулу Европског града спорта за 2024. годину. Признање је и додатна обавеза за Херцег Нови у наредном периоду да се још више и значајније улаже у развој спорта и инфраструктуру у нашем граду. Као што смо и одрадили у претходном периоду, тако ћемо наставити и убудуће, и ово је сад нешто што нас обавезује да у наредном периоду, посебно у 2024. години Херцег Нови реализује зацртане пројекте које смо започели, чиме ћемо оправдати ову значајну титулу“, поручио је Катић.
На признању је захвалио секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица, истакавши да пријем у Европску асоцијацију пријестоница и градова спорта представља почетак плодоносне сарадње.
„Велика нам је част и задовољство да примимо ово признање и да постанемо први чланови ACES Еуропе из Црне Горе. Сматрамо да смо заслужили награду зато што истински подржавамо спорт, један смо од градова са највећим бројем учесника Олимпијских игара и наставићемо тај тренд. Надам се да ће нам чланство у ACES Еуропе у томе помоћи и ово признање је само први корак у дугој и плодоносној сарадњи са овом организацијом, а такође и са свим другим члановима“, поручио је Кисјелица.

Кандидатура је поднесена 20. септембра, а већ почетком октобра Херцег Нови су посјетили представници Комисије ACES Europe, коју су чинили генерални секретар Хуго Алонсо, потпредсједник Винћенцо Лупатели и чланови одбора Андреа Јунгер Паланска и Берислав Чижмек.