grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Готов пројекат санације тротоара у Игалу: За љепши изглед Игала и лакше кретање особа са инвалидитетом

Igalo Sava IlicaПројекат санације тротоара у главној улици кроз Игало завршен је и ускоро се може очекивати тендер за избор извођача радова. Ријеч је о дионици у Улици Сава Илића, од хотела „Palmon bay“ до краја Омладинског парка.

Air Jordan 1 GS

Пројект је вриједности скоро 100.000 еура, а биће реализован захваљујући сарадњи Општине и Туристичке организације Херцег Нови. Општина је обезбиједила израду пројектне документације преко Агенције за изградњу и развој, а локална Туристичка ће финансирати извођење радова, из дијела прихода који се према закону одваја за побољшање туристичке инфраструктуре.

Пројектом је планирана санација тротоара уз саму саобраћајницу, којом је веома висока фреквенција пјешачког саобраћаја, посебно јер она представља везу између двије фазе Института „Др Симо Милошевић“ и повезује велике смјештајне капацитете, попут Института, хотела „Palmon bay“ и „Lighthouse“ са остатком насеља.

Имајући све ово у виду, као и чињеницу да је постојећи тротоар у веома лошем стању – попуцао, различите ширине и висине, видљива су прекопавања и томе слично – одлучено је да се у овај пројекат крене што прије и да госте Игала следећег љета дочека љепши изглед једне од главних улица.

Посебно је важно што тротоар на овој дионици користи велики број особа са инвалидитетом, углавном гостију Института Игало. Због садашњег стања, они нису у могућности да се улицом безбједно крећу, а на појединим тачкама је приступ или пролаз потпуно онемогућен. Санацијом ће овај проблем бити ријешен, а тротоар бити у потпуности прилагођен лицима која се отежано крећу.

„Санација ће обухватити ново бетонирање (подну расвјету), као и стубиће којим би се спрјечавало паркирање возила на истом. Такође ће бити олакшана комуникација и коришћење тротоара лицима са посебним потребама, са посебним акцентом на госте Института“, објашњава директор Агенције Боро Лучић.

Како додаје, Агенција за изградњу и развој Херцег Новог током овог мјесеца радила је на више пројекта чија је реализација планирана од почетка грађевинске сезоне у септембру 2017. до априла 2018 године, а овај је један од њих. Он заправо подразумијева цијели потез од парка Титове виле до краја Омладинског парка у Игалу, али је процијењено да је због свеобухватности најбоље да његово извођење буде планирано у двије до три фазе. Прва фаза је управо ова - санација постојећег тротоара од хотела „Palmon bay“ до краја Омладинског парка.

„Тренутно наш град захтјева велики број сличних пројеката и Агенција за изградњу и развој Херцег Новог ће у сарадњи са осталим органима локалне самоуправе, мјесним заједницама и грађанима, дати свој пуни допринос развоју града. Сходно томе, гледаћемо да овакви слични пројекти обухвате комплетну територију општине и да проблеме рјешавамо на правилан начин“, поручио је Лучић.