grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Презентован ГИС „Комунално стамбеног“: Модерне технологије у служби ефикаснијег рада

  • четвртак, 23 новембар 2017 16:08

NasGis23112017ГИС – Географски информациони систем чију израду је започело херцегновско предузеће „Комунално стамбено“ је рачунарски систем који обједињује податке о комуналној инфраструктури, представља „архиву коју можете носити на терен“ и за крајњи циљ има повећање ефикасности рада градских служби и добро управљање комуналном инфраструктуром, чуло се данас на презентацији у великој сали Општини Херцег Нови.

О предностима овог система говориле су директорица „Комунално стамбеног“ Јасмина Коњевић и Муневера Дабовић, руководилац рачунарског центра овог предузећа, која је и иницирала израду овог софтвера и демонстрирала његов рад.

ГИС је рачунарски систем за управљање различитим просторним подацима, у складу са потребама корисника. Он интегрише различите типове података, складишти их, уређује и класификује, дајући кориснику могућност да поставља упите и добије одговоре који су синтеза већег броја различитих константи, објашањавају из “Комунално стамбеног”.

Овај систем омогућава да радници архиву носе са собом на терен и само са неколико кликова могу на лицу мјеста доћи до података које би иначе тражили у обимној документацији.

На конкретном примјеру катастра јавне расвјете присутни су могли видјети да софтвер обухвата детаље о траси, стубовима, свјетиљкама, трафостаницама, скенирану документацију и фотографије – све на једном мјесту и увијек доступно. Исти систем примијењен је и на катастар градског гробља, који је заокружен и веома детаљан, као и на катастар реклама и билборда. Постоји и могућност вођења дневника рада у самом програму.

Примјена ГИС-а води до боље организације градских служби, ефикаснијег рада на терену, лакшег праћења стања и смањења трошкова, истакла је директорица Јасмина Коњевић.

„Комунално стамбено“ је користећи сопствене ресурсе одрадило пионирски посао, а имајући у виду ширину области примјене ГИС-а савременој пракси, ово је тек почетна фаза, истакла је Муневера Дабовић. Крајњи циљ је умрежавање података о цјелокупној комуналној градској инфраструктури, али и објектима друге врсте, расположивим ресурсима, природним богатствима. Према истом принципу може бити урађен катастар водова и подземних објеката, зеленила, подземних контејнера, систем за градску луку...

Кроз ГИС је могуће у јединствен систем објединити податке којима располажу сва градска предузећа, што није лак ни јефтин посао, али би био од непроцјењиве важности за укупно функционисање. Оно што се свакако може радити, чекајући велика улагања, је заједнички рад на прикупљању података и подлога за јединствену базу. То ће олакшати и убрзати свакодневне интервенције, али и истраживања, анализе, планирање развоја и реализацију бројних пројеката, закључила је Дабовић.