grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Руководство Општине ради на рјешавању питања муља из ППОВ: Презентована MID-MIX технологија

NasPrezkom24112017Поред интензивних активности на завршетку пројекта изградње водоводне и канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода (ППОВ), руководство Општине активно ради на рјешавању важног питања третмана отпадног муља који настаје у процесу пречишćавања отпадних вода.

Frame Skate x Nike SB Dunk Low "Habibi" CT2550-600 To Buy

Једно од рјешења предочено је на презентацији коју је предузеће „Yunirisk“ одржало за представнике Општине, на челу са предсједником Стеваном Катићем и потпредсједницом Данијелом Ђуровић, предузећа „Водовод и канализација“, Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре и „Комунално стамбеног“.

На самом почетку, предсједник Катић истакао је да је намјера Општине Херцег-Нови да се одлучи за еколошки и економски најприхватљивије рјешење.

Потпредсједница и менаџер на пројекту изградње водоводне и канализационе инфраструктуре, Данијела Ђуровић казала је да је питање третмана финалног муља отворено, са њим се суочава више црногорских општина и важно је доћи до квалитетног, одрживог рјешења. Додала је да, имајући у виду број становника у нашој општини и процјене количина муља који ће ППОВ продуковати, треба размишљати о сарадњи са сусједним општинама и заједничком улагању у рјешење које се покаже као најбоље.

Postrojenje-za-precisozpvodanemhnКако се на презентацији могло чути, MID-MIX технолошки поступак омогућава да се муљ из ППОВ трајно трансформише у материјал са новом употребном вриједношћу - који може да се користи као сировина или да се безбједно, у складу са ЕУ прописима, одлаже на санитарној депонији, тако да се у потпуности елиминише било какво даље угрожавање природе и животне средине. Начин фукнционисања објашњен је на примјеру MID-MIX постројења у Копривници, у Хрватској које је користи исту технологију прераде отпадних вода као ППОВ у Херцег Новом.