grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

22.04. - Радови на Орјену поводом Дана планете Земље

NasDPAl19042018Међународни Дан планете Земље, 22. април, на Орјену ће бити обиљежен волонтерском акцијом на караули Граб, као и чишћењем околине пута изнад села Каменог ка Ублима.

Волонтерска акција на караули Граб

Караула Граб (1383 m) чини већи комплекс аустроугарских сухозидних објеката и положаја, изграђених на истоименом врху, у јужном дијелу масива Орјена. Караула је обезбјеђивала пјешачку комуникацију Камено-Вратло-Убаљска планина-Црквице, што је засигурно био и основни разлог подизања карауле, нарочито након искуства у I Кривошијском устанку (1869.), гдје је Царство морало да попусти, јер није могло да изађе на крај са устаницима који су користили предности познатог и тешко проходног планинског терена. Спомен-плоча из 1882. године постављена је управо на крају II Кривошијског устанка, у коме су се претходно изведени аустроугарски напори на обезбјеђењу војних комуникација и положаја, показали дјелотворним. Караула Граб је занимљив примјер нестандардне аустроугарске војне градње и у склопу са одличним видицима и необичним, кршевитим микро рељефом, има потенцијал да прерасте у незаобилазно одредиште за обиласке овог дијела масива Орјена. У том контексту, волонтерском акцијом, планираној за суботу, 21. април, желимо да скренемо пажњу јавности на Граб, али и да радом на терену допринесемо његовом очувању и пажљивој валоризацији.

Сатница:
09h: Окупљање волонтера у подножју Вратла (40 мин хода, или 10 мин вожње од „Борића“)
09:30: Пјешачки излазак до пл. дома „За Вратлом“, кратка пауза уз послужење, договор око подјеле послова и опреме
10:30: Долазак до карауле Граб, разгледање локалитета, кратка пауза
11-13h: Радови на Грабу-уклањање биља и рашчишћавање палог камена
14h: заједнички ручак у пл. дому „За Вратлом“
15h: Повратак у подножје Вратла
Организатори дешавања су Агенција за развој и заштиту Орјена и планинарски клуб „Субра“, а догађај се реализује у оквиру заједничког програма „Орјен, планина крај мора“, уз подршку Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови. Учешће, које осим волонтерског рада, укључује вођење, обилазак занимљивости и ручак је бесплатно, а на сопствену одговорност.

Чишћење околине пута Камено - Убли

Запосленици ДОО Чистоћа и Агенције за развој и заштиту Орјена, ће у суботу, 21. априла заједно радити на уклањању отпада из околине пута ка Ублима. Наиме, као и у окружењу осталих путних праваца, и овдје је повремено потребно извести чишћење и уједно указати на потребу бољег чувања нашег најдрагоцјенијег ресурса-природе.