grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

28.05. - Ларвицидни третман и дератизација

Из Секретаријата за комуналне дјелатности и екологију обавјештавају грађане да ће се на територији Општине Херцег Нови, у понедељак  28.05.2018.год.  извршити трећи ларвицидни третман комараца, као и први (мајски) третман дератизације јавних површина. Овим путем апелујемо на грађане, власнике кућних љубимаца, да у овом периоду, сходно Одлуци о условима и начину држања кућних љубимаца и начину поступања са напуштеним и изгубљеним кућним љубимцима, поведу рачуна о безбиједности својих љубимаца.

Ларвицидно третирање комараца се спроводи на подручјима као што су баре, канали, отворени водотоци, градска гробља и септичке јаме. Као ларвицидно средство користи се биолошки ларвицид тј. препарат димилин на бази дифлубензурона, који није опасан по људе и сисаре у цијелини, и није токсичан за птице и пчеле већ само за циљане штеточине. Раде се три третмана у току године, и то, у марту, априлу и мају.
Дератизација се спроводи на територији Општине Херцег Нови од граничног прелаза Дебели бријег до Каменара, дуж магистрале, као и ул.Сава Илића, Његошева, Саве Ковачевића, појас уз обалу Шеталишта Пет Даница и приобални пут дуж ривијере. Дератизација обухвата канализационе шахтове и сва контејнерска мјеста на подручју Општине, као и јавне зелене површине око стамбених објеката. Као препарат користи се препарат на бази бромадиалона (парафински мамци) који нису опасни по здравље људи и који имају утицај на циљане штеточине.