grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Чишћење видиковца на Дубрави поводом Свјетског дана заштите животне средине

nasEkolo05062019Свјетски дан заштите животне средине обиљежен је у Херцег Новом, заједничком акцијом општинског Секретаријата за комуналне дјелатности, екологију и енергетску ефикасност и Еколошког одбора СМШ „Иван Горан Ковачић“.

Они су данас очистили простор видиковца на Дубрави, уз помоћ запослених „Комунално стамбеног“ предузећа и „Чистоће“.
Простор видиковца на Дубрави је изабран за чишћење управо из разлога што је то једно од кључних мјеста на којима туристи застају при доласку у наш град, јер се пружа један од наљепших погледа на улаз у залив. Стварност је таква да их, поред погледа на залив, дочекају и лименке, пластика, разни отпад који се могао видјети и данас.
Прије него што се почело са радом, групи волонтера обратили су се одборница у локалном парламенту Тамара Вујовић и професор Ален Лаловац, који су говорили о значају активизма за очување животне средине, еколошким опасностима које човјек производи, како на копну тако и у мору, као и о начинима да свако од нас допринесе промјени на боље.

Вујовић је подсјетила да је Туристичка организација Херцег Новог недавно позвала потенцијалне донаторе да помогну у набавци клупа за Савинску дубраву, а ускоро ће бити израђене и постављене корпе за отпатке и сигнализација. Ради се о одвојеним иницијативама које заједно имају исти правац - подизање свијести о значају здраве животне средине и боравка у природи, али и смањење коришћења једнократне пластике.
Милица Влаховић, ученица ИИ разреда Туристичке школе, напоменула је да је Еко одбор основан у новембру 2017. године, а данашња активност им је 33. до сада. Све активности су спровођене у нашем граду, а поред данашње, међу позитивнијим оцјењује и акцију пошумљавања на Врбању одржану крајем прошле године.