logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Херцегновски стрип фестивал: Фестивал са којег се гостима не иде кући

NasKulHSF12092017“Није мени проблем што ујутру морам јако рано да устанем да бих кренуо назад, него ми је проблем што ми се не иде одавде”, реченица коју је посљедњу вече једанаестог издања Херцегновског стрип фестивала изговорио један од гостију, сјајни загребачки стрип аутор, Крешимир Бијук, можда и најбоље описује колико је успјела овогодишња херцегновска светковина посвећена деветој умјетности.

Више од педесет гостију, четрдесет кајишева стрипа у стакленим боцама баченим у море, петнааест локација у општини, четрнаест изложби у пет изложбених простора, седам журки, четири радионице са најмлађим цртачима, четири презентације, три предавања и неколико хиљада бесплатно подијељених цртежа за шест дана фестивала – су аргументи због не само Бијук већ сви гости овогодишњег издања ХСФ-а на исти начин реагују.

,,Ваш фестивал прво траје као нити један други, а уз то много је бољи од оних на којима сам био, јер они највећи фестивали су као машинерија – само се ради, све је по строго предвиђеним редосљедима и претежно су конципирано тако да су усмјерени ка фановима. Док с друге стране ви радите сјајну ствар, ви ширите идеју о стрип умјетности и на оне који нису баш фанови, али и на младе генерације, едукујете их да постану фанови и ово нисам нигдје видио да је цијели град практично укључен“, казао је фантастични аутор из барселоне, Roger Ibanez, док се дивио природним љепотама Херцег Новог и Боке пловећи са цијелом екипом 11. ХСФ-а на катамарану са којег су ван залива у море бачене стаклене боце са стриповима насталми на фестивалу.

,,Овај доживљај и ова идеја је нешто што је заиста историјско и тешко да иједан фестивал ово може да засјени“, малтене истовремено је изговорило неколико гостију у тренутку када су бацили боце у море и кренули у још један ђир око Мамуле и на искрцавање у Росе.

Караван веселих облачића обишао Херцег-Нови

А све је почело у петак вече, 1. септембра на тргу Белависта са спектакуларним отварањем које су музички зачинили улични перформерси Diego i Đulija – алијас Cheap seats из Верона, а пред неколико стотина посјетилаца организатори ХСФ-а прдставили својих педесет овогодишњих гостију.

У тако сјајној атмосфери услиејдио је обилазак изложби у три галерије у старом граду – Јосип Бепо Бенковић, Sue Ryder и longe bar Америка. По обичају субота је била резервисана за програм на главном тргу, гдје су уз музички подршку DJ-ева из Просторије и Groovy Castel Nuovo, умјетници цртали више од шест сати за све посјетиоце фестивала, док је у Кину одржана радионица и изложба радова најмлађих стрип аутора из школе цртања.

Караван веселих облачића се у недјељу преселио на Шквер, па су цјелодневно цртање, дружење са ауторима и берза стрипова окупирали Палубу гдје је у вечерењим сатима одржано презентација једног од тренутно највећих стрип артиста – Рајка Милошевића гере, али и разговор који су на тему 30 година Dilana Doga на овим просторима водили теоретичар Павле Зелић и Maurizi Di Vincenzo, главни цртач легендарног јунака издавачке куће Бонелли едитори.

Четвртог дана локација резервисана за ХСФ је била Градска кафана у чијем изложбеном простору је уредник балканског стрип серијала Вековници, Марко Стојановић одржао презентацију тога дјела, а велики број посјетилаца је мога да види и поставку од осамдесетак радова. На тераси градске кафане су а све фанове бесплатно сртали стрип артисти чији су радови заступљени у Вековницима. У поподневним сатима цијела екипа се пребацила пар десетина метара западније у кафану Атеље, коај је стари добри пријатељ ХСФ-а и у којој некако као по правилу увијек буде најбоља атмосфера када је ријеч о цртању за фанове и дружењу са умјетницима. Поред тога, у Атељеу је Павле Зелић одржао и презентацију своје књиге Пешчана хроника послије чега се сва екипа спустила на Шквер на мушљаду.

Уторак је донио једну потпуну новину у ХСФ причу, јер не само да је укључен још један локал – кафе бар Ложа, него је тога дана настало и више од четрдесет кајишева стрипа који су са поруком да су настали у 11-ом издању ХСФ-а распоређени у двадесета боца и бачени у море. Послије крстарења катамараном Тројан ХСФ другари су обишли Луштицу и посјетили Green vilage Клинци – етно село које амбијентом и предивним луштичким крајоликом, одузима дах и зове на поновни долазак.

”Домаћини су окупили петнаесторо основаца из луштичких села, подијелили има приборе за цртање и када смо стигли ми са нашим гостима већ су нас чекали неки радови. Педагози Валерио Хелд, Владимир Весовић и Никола Ћурчин су пар сати радили са дјецом учећи их основама цртања, али и неким триковима стрип умјетности“, објашњавају организатори Херцегнопвског стрип фестивала.

Посљедњег дана, у сриједу 6. септембра одржано је предавање у основној школи ”Дашо Павичић”, гдје је представљен пројекат – стрипом против продаје нелегалних љекова, који су реализовали ЕУ и министарства здравља држава Србије и Црне Горе, а који се стилски реферира на култног Алана Форда. Остатак посљедњег дана Херцегновског стрип фестивала умјетници су провели на beach baru Peoples у цјелодневном цртању за фанове, као и сликајући заједнички рад који је намјењен за аукцију у хуманитарне сврхе – за помоћ опоравка од пожара настрадалих предјела Луштице, али и учећи да роне са боцама, возећи се скутерима и купајући се у море послије ,,прегријавања“ на цјелодневној салса журци са плесачима из ”Bayamo salsa” клуба и њиховим гостима са Кубе.

Гостопримство, преданост и невиђена атмосфера

,,Валтер Троно ми је причао хвалоспјеве и бајке о вашем фестивалу и говорио да то никако не смијем да пропустим. Искрено, нисам му баш све вјеровао што ми је причао, међутим, сада морам да му се извиним због тога што му нисам вјерова, али и да му кажем да ми није ни добро представио оволико гостопримство и преданост и невиђену атмосферу коју има овај фестивал. Заиста сам тужан што се ово шестодненвно дружење завршава“, казао је италијански умјетник Antnio Lucchi приликом намјерно одуговлаченог изласка из аутомобила и уласка у аеродромску зграду.

,,Презадовољни смо како је све протекло, презадовољни смо и посјетом и подршком коју смо имали на сваком кораку. Морамо констатовати да само направили фестивал за анале стрип умјетности на овим просторима и без лажне скромности ХСФ превазилази регионалне оквире и намеће се као најзначајнија манифестација посвећена деветој умјетности у овом дијелу Европе“, констатовали су организатори уз захвалност свим спонзорима, медијима и суграђанима на подршци и активном учешћу у свим програмима ХСФ-а.

 

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo