logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Херцегновске априлске позоришне свечаности од 16. до 30. априла

NAsHAPS05042018Херцегновске априлске позоришне свечаности – 23. ХАПС трајаће од 16. до 30. априла, а концепт је дефинисан насловом „Позориште и бајке“.

Пет вечерњих представа и још три представе у склопу ХАПСића стижу из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, а планирани су и богати пратећи програми. ХАПС ће у сарадњи реализовати Јавна установа културе Херцег-фест и титулар фестивала Херцегновско позориште, уз финансијску подршку Општине Херцег Нови и градске Туристичке организације.

Ово је резиме састанка у Кабинету предсједника Општине Херцег Нови, на коме су јуче у атмосфери добре сарадње и подршке разговарали: предсједник Општине Стеван Катић, секретарка Секретаријата за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, савјетница предсједника Општине Тамара Вујовић, директор Туристичке организације Херцег Нови Павле Обрадовић, директорица Херцег-феста Гордана Поробић Крцуновић, предсједник Управног одбора Херцег-феста Бобо Милановић, селекторка овогодишњег ХАПСа Милина Ковачевић и у име Херцегновског позоришта Витка Вујновић.

HAPS logoУ оквиру ХАПС-а планирано је пет вечерњих представа:

16. април - Фистик или сан о сунцу, мјесецу и још неким ситницама, Народно позориште Сарајево

17. април - Шћери моја, Црногорско народно позориште

26. април - За умријет од смијеха, театар „Ругантино“ и Казалиште „Планет арт“ Загреб

28. април – Бајкохолик, Позоришна трупа У.Р.А. Београд

30. април – И живјеле су сретно...?, ГК Сцена “Горица” Велика Горица

Све вечерње представе биће игране у Дворани Парк, са почетком у 20.30 сати.

ХАПСић је након извјесне паузе опет дио фестивала, као снажна подршка едукацији најмлађе позоришне публике. Ове године обухвата три представе:

18. април - Бајке мог детињства, Позориште лутака „Пинокио“, Земун

24. април - Вук и седам јарића у музеју бајки, Дјечје позориште Републике Српске, Бања Лука

27. април - Модро благо, Градско позориште Подгорице

Дјечје представе у Дворани Парк планиране су од 19 сати.

Пратећи програми 23. ХАПСа

Најављени су ипратећи програми 23. ХАПСа: представљање књиге „Четири лудила“ Милоша Латиновића (19. април), ликовна/стрип радионица и изложба ученика ЈУСМШ “Иван Горан Ковачић” које ће водити Ксандра Поповић и Филип Андроник (гост Херцегновког стрип фестивала), као и отварање изложбе „Бајке“ и наступ херцегновске групе П.Р.Ц. (20. април). Биће одржане и позоришне радионице: за дјецу на тему „Бајке за све узрасте“ (9 – 14 год), а за одрасле „Грађење лика кроз Архетип“ (водитељ: Слађана Вујовић, асистент: Сенка Домовић Булут - 21. април).

Педесетогодишње успјешно дјеловање херцегновских EXODUSа равно је бајци па је саставни дио 23. ХАПСа и њихов концерт EXODUS – првих 50 година, вече сјећања. Одржаће се 25. априла.

На састанку је договорено да ће послије васкршњих празника бити организована конференција за новинаре поводом почетка 23. Херцегновских априлских позоришних свечаности.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo