logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Отворени Дани руске културе у Херцег Новом, посвећени очувању веза два народа

DRusKulOtv      Дани руске културе отворени су синоћ у галерији "Јосип Бепо Бенковић" изложбом "У сусрет руском цару", која је посвећена животу руске династије Романов и стогодишњици од трагичног страдања последњег руског императора и његове породице.

Отварању су присуствовали пресједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, замјеник амбасадора Руске Федерације у Црној Гори Владимир Гурко, делегација руског града Рибинска, Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, као и бројни грађани.

                Поздрављајући присутне предсједник Општине Стеван Катић казао је да га радује што у Херцег Новом имамо манифестацију која слави традиционално пријатељство наша два народа и бројне везе – историјске, културолошке, привредне, међуљудске.

"Захваљујући Данима руске културе, Херцег Нови ће осјетити љепоту и богатство руске културе, умјетности, језика, историје и духовности...Поред наших суграђана, сигуран сам да ће ова манифестација окупити и бројне руске држављане, који живе у нашој земљи или су њени гости.   Сматрам да је управо култура најбољи начин за снажење постојећих и успостављање нових контаката. С тим у вези, вјерујем да ће Дани руске културе имати позитивне одјеке још дуго након што сам програм заврши", казао је Катић.

Он је подсјетио на неке од веза које постоје између Херцег Новог и Русије, поменувши рођеног Новљанина, адмирала руске морнарице Марка Војновића и Фјодора Ушакова, једног од најславнијих руских поморских адмирала по којем је названа руска црква на Савини.

"Адмирал Ушаков рођен је у Јарославској области, којој припада и град Рибинск. Ово је важно јер је вечерас са нама и делегација града Рибинска, са којим смо данас потписали споразум о сарадњи и биће наши гости током два дана", казао је Катић.

Поручио је да је прируство гостију из Русије и руске амбасаде Црној Гори потврда добрих веза које трају и јачају, на задовољство обје стране.

                "Дани руске културе су веома значајна манифестација на коју смо сви чекали и коју смо успјели да организујемо, уз напоре свих оних за које очување пријатељских веза између наша два народа нису само ријечи", казао је замјеник амбасадора Руске Федерације у Црној Гори Владимир Гурко.

Он је пренио присутнима обраћањеЊ.Е. Амбасадора Руске Федерације у Црној Гори Сергеја Грицаја.

                "Хтио бих да изразим ријечи захвалности Туристичкој организацији Херцег Нови која је постала организатор Дана руске културе, као и руководству града које је активно подржало овај догађај. Амбасада се такође одазвала овој иницијативи, сматрајући одржавање оваквих манифетација потврдом традиционално братских односа између народа Русије и Црне Горе, који не могу да буду покварени потешкоћама које се повремено јављају у билатералним односима", стоји, између осталог, у обраћању амбасадора Грицаја.

                Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохијеје говорио о династији Романов, смакнућу последњег руског императора и његове породице, утицају који су имали на тадашњу Европу и свијет, као и о историјским везама Херцег Новог, Боке и Црне Горе са Русијом, царем Николајем и овом царском породицом. Он је закључио да су изложба и цијела манифестација Дани руске културе примјер како се треба односити према личностима и догађајима који су уграђени у биће Црне Горе.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo