logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

23. ХАПС – апологија позоришта и бајке

NAs12042018Овогодишње Херцегновске априлске позоришне свечаности (ХАПС) “обојане” су једном темом, темом позоришта и бајке, и трајаће од 16. до 30. априла. Како је саопштено на данашњој конференцији за новинаре, мотив 23. ХАПС-а је увјерење да позориште и бајке у животу треба чувати, као што у њима понекад чувамо сав живот и видимо га јасније него у стварности.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић захвалио се Херцегновском позоришту, титулару ХАПС-а, што је годинама партнер локалне управе и наших јавних установа у организацији манифестације због којег април у Херцег Новом са правом можемо назвати – мјесецом позоришта. Како је казао, они годинама улажу напоре да припеме и понуде нам квалитетне представе, оне које новска публика још није видјела, а тако ће бити и ове године. Фестивал задржава свој регионални карактер, па ћемо имати прилику да на новској сцени видимо остварења из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине.

-Локална управа свјесна је важности коју позориште има за Херцег Нови и локалну културну политику. Такође, јасна је улога коју овај фестивал има у промоцији позоришта, едукацији публике и обогаћивању културног живота града. Зато смо и ове године уз Херцегновске априлске позоришне свечаности, а бићемо и у годинама који долазе подршка у развоју и унапређењу ове манифестације, поручио је Катић.

Присутнима се обратила и секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови Ана Замбелић Пиштало, уз констатацију да секретаријат подржава ХАПС у формалном и суштинском смислу, али и да се нада да ће се у што скоријем року изнаћи рјешење за проблем недостатка простора у којем би Херцегновско позориште радило и стварало.

-Оно што мени посебно значи је враћање Хапсића у програмски садржај, јер једино његовањем младе публике можемо очекивати у неким наредним периодима да ће наше позориште бити посјећено, казала је Замбелић Пиштало.

С обзиром да је пред Новљанима по 23. пут културни фестивал од важности за идентитет града, сам ХАПС потврђује да је Херцег Нови дестинација културних догађаја у свако доба године. Фестивал који се одржава у овом периоду, односно пред сезону, итекако доприноси културном имиџу града и из угла Туристичке организације - одлична је препорука за све који у овом периоду желе да посјете наш град и понесу лијепе успомене, поручила је Наталија Терзић из Туристичке организације Херцег Нови.

О концепцији овогодишњег ХАПС-а говорили су директорица ЈУК “Херцег фест” Гордана Поробић Крцуновић и селекторка Милина Ковачевић.

-Овогодишњи ХАПС је тематски конципиран, тема је позориште и бајке. Знамо да је прича база филмске и позоришне умјетности, а бајка је једна врсте приче, која нажалост, ишчезава у времену дигитализације и визуализације. Култура памћења коју репрезентује бајка као архетипско памћење, данас је замијењена спољашњим меморијама и софтверима који представљају меморијску базу културе заборављања, којој ми све више данас припадамо. Зато је овогодишњи ХАПС заправо својеврсна апологија бајке, али и позоришта које не може опстати без приче, а тиме и бајке. Посебно наглашавам да је овогодишњи ХАПС, као и сваки претходни, апологија и позоришта у Херцег Новом, које има стогодишњу традицију, а које и даље опстаје. Опстаје кроз улогу органзатора ХАПС-а, али опстаје јер има и припремљене сценарије и приче, које само чекају прави тренутак и простор да буду претворене у добре позоришне представе, нагласила је Поробић Крцуновић.

Програм 23. ХАПС-а је квалитетан и разноврстан. Чине га представе за дјецу и одрасле, уз пратећи програм. Као дио пратећег програма, планиране су радионице за дјецу и одрасле, а које су замишљене као терапија бајкама.

Кроз пратећи програми ће бити промовисана књига “Четири лудила”, аутора Милоша Латиновића, а биће одржана изложба ученика СМШ “Иван Горан Ковачић”, као и ликовна стрип радионица, захваљујући Херцегновском стрип фестивалу, са којима ХАПС и Херцегновско позориште успјешно сарађују. Такође, између осталог, биће одржана и свирка бенда Пензионерски Рекреативни Центар (ПРЦ). За 25. април је планиран концерт бенда Еxодуси, првих 50 година, са којима ће тог дана свирати и десетак бивших чланова легендарног бокешког бенда.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo