logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Представници Херцег-Новог на обиљежавању 190. година Градске музике побратимског Новог Места

Nasdef05062018Делегација Херцег-Новог присуствовала је прослави јубилеја 190. година од оснивања Месне годбе (Градске музике) побратимског града Новог Места. На позив домаћина, гости овог словенског града били су Градска музика и мажоретке Херцег-Нови, као и савјетница Предсједника Општине Тамара Вујовић и Војислав Килибарда испред Јавне установе културе Херцег Фест.

Да су дугогодишњи односи двије општине садржајни и пријатељски, потрђено је на састанку који је уприличен са жупаном Новог Места Грегор Мацедонијем и директором Завода за спорт, културу, туризам и младе Марјаном Хрибарем. Састанку са представницима Херцег-Новог присуствовала је и Бранка Буковец, из невладине организације ДРПДНМ, значајне НВО која се бави промоцијом волонтерског рада и освједочени је пријатељ нашег града. 

Сарадња Херцег Новог и Новог Места се огледа у учествовању у заједничким пројектима и иницијативама, као што су организација археолошке изложбе, чланство и партнерство у АЛДИ, размјена искустава међу Градским музикама, учешће младих из Новог Места на Дјечијем карневалу у Новом, пројекат средњих угоститељских скола ГАТУС.

Сусрет је био прилика и за представљање понуде Херцег Новог као фестивалског града, са посебним фокусом на предстојећи јубилеј, 50. Празник мимозе. Сходно планираном концепту, упућен је позив Општини Ново Место да осмисли садржај и представи се у нашем граду током програма Празника.

Током посјете је разговарано и са Маријаном Антић, предсједницом одбора за међународну сарадњу, која је казала је да ће се залагати за бољу посјету словеначких туриста Празнику мимозе.

Заједнички интерес је међусобна промоција два града, те је на састанку потврђено да ће се радити на координацији ових активности са новоформираним Заводом за спорт, културу, туризам и младе. Како је напоменуто, важна је и добра сарадња са амбасадом Републике Словеније у Црној Гори, која ће бити упозната са свим даљим облицима сарадње два града.

На почетку програма обиљежавања јубилеја одржан је концерт Месне Годбе уз конферансу, а богат програм настављен је следећег дана када су запажен наступ имали Градска музика и мажоретке Херцег Нови.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo