logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Дани музике 35. пут: Допринос љепоти и љубави без граница

NasPresss09072018Међународни фестивал Дани музике одржаће се у Херцег Новом 35. пут, од 10. до 20. јула. Ове године фестивал слави 15. година од обнављања и доживљава своје 35. издање, које је увод у нову еру фестивала – са квалитетним програмом, новим концертним клавиром, умјетницима из Европе и Азије.

Свечано отварање фестивала, први пут на Канли Кули, посвећено је диригенткињи, музичком педагогу, Новљанки Даринки Матић Маровић, а наступиће академски хор Collegium Musicum.

Покровитељи фестивала су Општина Херцег-Нови и Туристичка организација Херцег Нови, као и Министарство културе, а продуцент је Јавна установа културе Херцег Фест. Спонзори су дугогодишњи партнер фестивала хотел „Sun Resort“, компанија „OHM Mamula Montenegro“ која је донирала средства за куповину новог клавира, предузеће „Blue Line“, као и локални привредници.

Програм фестивала потписује маестро Борис Краљевић, такође Новљанин, пијаниста и музички педагог на више континената. У програму ће ове године наступити 45 извођача из Србије, Јапана, Чешке, а имаћемо прилику да чујемо и достигнућа црногорске пијанистичке школе.

Дани музике су фестивал од значаја за развој културе у Херцег Новом, истакла је секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови Ана Замбелић Пиштало и казала да нас ове године нас очекује унапријеђен, богат програм. Осим тога, овај фестивал је добар примјер сарадње јавног и приватног сектора, додала је Замбелић Пиштало и захвалила се компанији „OHM Mamula Montenegro“ што су подржали куповину новог клавира, те на тај начин исказали своју друштевну одговорност.

„Дани музике су најбољи начин да отворимо овогодишњу љетњу културну сезону, како програмски, тако и садржајно“, поручила је секретарка за културу.

Најављујући фестивал директорица ЈУК Херцег-Фест Гордана Крцуновић истакла је да је „класика увијек модерна и савремена, а језик музике универзалан, свима разумљив и побија све дистанце – временске, културолошке, генерацијске, а то је довољан разлог да овај репрезентативни фестивал буде посјећен“.

plakat dani muzike 2018Дани музике су традиција Херцег Новог и велика културан потреба, истакла је предсједница Савјета фестивала Милена Лучић и захвалила се свима који годинама омогућавају да ова манифестација траје. Како каже, није само фраза да умјетници који долазе у Херцег Нови остављају овдје дио себе, своје душе и умјетности, а односе дио топлине људи, града и Медитерана – то потврђује чињеница да су се на 34. Данима музике свјетски умјетници дјелимично или у потпуности одрекли хонорара да би допринијели куповини новог клавира.

„Нашој младости морамо стално напомињати да се мостови који су изграђени на љепоти, умјетности, пријатељству и повјерењу не могу лако сушити и да је таквих мостова на планети потребно што више. Надам се да ми овим догађањем дајемо један лијеп допринос томе, допринос љепоти и љубави без граница“, поручила је Лучић.

Нови клавир за нову еру Дана музике

Дани музике су ове године успјели у дугогодишњем залагању да фестивал добије нови клавир, а а захваљујући донацији компаније „OHM Mamula Montenegro“ у вриједности 10.000 еура, подршци Општине Херцег Нови, хонорарима које су донирали умјетници на 34. Данима музике, доприносу ВИС Егзодуси и поједаца који су као донатори учествовали у овој замашној инвестицији.

Захваљујући томе, на сцени Дворане Парк ове године ћемо од ове године слушати извођења на новом клавиру, што ће умногоме допринијети квалитету програма.

„Вјерујемо да је култура основа развоја сваке заједнице“, истакла је ПР компаније „OHM Mamula Montenegro“ Драгана Бећировић образлажући мотив да подрже куповину новог инструмента. Како је казала, у компанији се воде филозофијом да „нису пуки градитељи, већ креатори друштвене заједнице“, те ће и убудуће наставити да подржавају и остварују партнерски однос са културним манифестацијама на подручју Боке Которске.

„Херцег Нови је изнедрио толике уметнике који су му остали верни и који му се и данас враћају и то је вероватно најбољи рецепт да се овакви фестивали и даље одржавају. Својим интегритетом и знањем колега Краљевић је успео да ове године направи једну прекретницу – набавку инструмента, а сви који смо у музици знамо колико је то значајна ствар. Ја верујем да овај фестивал отвара ново поглавље, јер ће сигурна сам похрлити највећи пијанисти да се прикажу херцегновској публици“, казала је диригенткиња хора Collegium Musicum Драгана Јовановић Јовановић.

Краљевић: Програм какав је замишљао

Селектор фестивала, маестро Борис Краљевић истакао је да је програм конципиран онако како је много пута замислио, а ове године коначно и остварио.

Посебно га радује да ће на сцени Дворане Парк након тридесетак година бити нови концертни клавир, за чији избор је сам био задужен. Захвалио се свима који су за то заслужни, јер ће врхунски инструмент још више инспирисати пијанисте који буду наступали у Херцег Новом. Први концерт на новом клавиру биће 12. јула, када ће наступити млади црногорски пијаниста Андрија Јововић.

Дане музике отвориће концерт академског хора Collegium Musicum под називом „Одјеци“, посвећен плодној и успјешној каријери диригенткиње Даринке Матић Маровић, Новљанке која је била инспирација и директна подршка многим младим музичарима, а оснивач и дугогодишњи диригент овог хора.

Најављујући отварање на Канли Кули диригенткиња Драгана Јовановић је истакла да је радује наступу на Данима музике, као значајном фестивалу за Црну Гору и регион, који је успио да опстане и задржи ниво и у временима која нису била наклоњена култури и музици. Посебну трему осјећа јер се ради о концерту посвећеном њеној менторки и „духовној мајци“, због које Херцег Нови осјећа као свој град.

„Програм концерта у част Даринке Матић Маровић говори о томе да је то ансамбл који је њена задужбина и ја са радошћу прихватам да наставим ту традицију, да овај ансамбл остане везан за Боку Которску и Херецг Нови“, рекла је Јовановић.

Током трајања фестивала на шест концерата ће наступити 45 умјетника, који ће изводити дјела свјетских композитора: Баха, Бетовена, Шопена, Моцарта, Бритена и других. Поред Collegium Musicum и Андрије Јововића, публика ће имати прилику да чује Чешки камерни трио и чувени Ensemble of Tokyo, ансамбл састављен од солиста, најпознатији те формацији у Јапану.

Цјелокупан програм фестивала можете погледати и преузети на: http://hercegfest.me/event/dani-muzike-2/?instance_id=164

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo