logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Уклоњен графит са тврђаве Цитадела

NAsCisCitad25092018Са херцегновске тврђаве Цитадела (Mezzaluna) јутрос је очишћен велики графит и натпис које су током љета несавјесни појединци осликали на зидове ове млетачке утврде која је културно добро града.

Захваљујући сарадњи Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови, невладине органозације Синергија и Градског музеја, ангажована је фирма „Cryomont“ која је за нешто више од сат уклонила оба натписа. Секратаријат је организовао и финансирао чишћење, на иницијативу Синергије, а уз стручни надзор конзерватора из Градског музеја.
Порука акције је јасна – очување културних добара. Уличну умјетност треба подржати, али само онда када је у складу са овом поруком,  на примјереним мјестима.
„У години заштите културних добара треба скренути пажњу свима да је културно добро богатство свих нас, те да га са одговорношћу и пажњом морамо штитити и санирати“, поручује секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало. Како додаје, с тим циљем је Секретаријат расписао ликовни и литерарни конкурс намијењен ученицима старијих разреда основне  школе и средњошколцима, на тему “Културна баштина Новог, спој прошлости и будућности”.

Акција уклањања графита са Цитаделе требало би да буде модел за очување културних добара, каже је конзерватор Горан Скробановић, истичући задовољство што је посао урађен у сарадњи локалне управе, установе културе и невладине организације. Како каже, невладине организације су сјајан покретач, имају свјеже идеје и треба наставити са учвршћивањем сарадње.
Скробановић објашњава да је посао чишћења урађен неинвазивном методом, те да га је извела респектабилна фирма. Притисак је био 4 бара, што је много мање од 170 бара какав је уобичајен за пјескарење. На тај начин је скинута боја, а у исто вријеме остала патина, потпуно су сачувани камен и малтер.
„Акција је мала, али доста значи, јер желимо да пренесмо поруку да подржавамо умјетност, али не на било ком мјесту. На тврђавама или неком другом културном добру, треба да буде све привременог карактера, односно монтажно-демонтажно, уклоњиво и да није нешто што трајно обиљежава културно добро“, истиче оснивач НВО Синергија, Вук Чворо. Он је креаторима графита поручио да сљедећи пут потраже адекватно мјесто и легалан начин за исцртавање мурала, јер „није сваки графит ни умјетник за свако мјесто“.
Чворо подсјећа да је НВО Синергија прошле године на истом мјесту организовала школу рестаурације, током које је ојачан западни дио тврђаве и макар привремено спасен од даљег урушавања. Жеља им је да наставе са консолидацијом утврђења. Расположени су за сарадњу са општинским и државним институцијама, како би се евентуално направио пројекат и аплицирало за средства код међународних фондација, како би било могуће приступити  озбиљнијим радовима на рестаурацији Цитаделе.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo