logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Реализована прва радионица „Млади Херцег Новог – Заједно“

Nas11022019Прва у низу радионица под називом „Млади Херцег Новог – Заједно“, коју Секретаријат за културу и образовање организује са циљем промоције Општинске стратегије за младе, одржана је протеклог викенда у Дому омладине.

Радионици су присуствовали млади који су активни у градским организацијама и институцијама, невладином сектору, као и појединим школским пројектима и активностима - представници омладинске емисије Радија Херцег Нови, Волонтерског клуба средњошколског центра, општинског Црвеног крста, НВО Авенир, општинских органа, Факултета за примијењену физиотерапију, незапослених.
Службеница за младе општине Херцег Нови, Јадранка Орландић, представила је основне смјернице Локалног плана акције за младе и нагласила да у периоду који предстоји, Секретаријат за културу и образовање очекује  веће учешће младих. Она је позвала ову популацију старости 15-30 година, да активно допринесу креирању квалитетнијег окружења за младе људе у нашем граду и нагласила да су врата секретаријата за њих, убудуће, „широм отворена“.

11022019Омладинска радница, Александра Марић, представила је основне појмове везане за омладинску политику на националном и локалном нивоу, као и препоруке ЕУ; црногорски  Закон о младима; мјесто и значај које омладински рад има код нас и у свијету.  Највећи дио радионице проведен је у дискусији на различите теме који се тичу живота младих у граду па и ономе што им недостаје да би остварили своје жеље и планове.
Као разлоге зашто не могу да развију своје идеје и реализују конкретне активности, као и посјећују одређене програме које би жељели, млади су навели сљедеће:
-    неповјерење према заједници, генерално, да би то могла да им омогући ако би затражили
-    пасивност и немотивисаност вршњака да са њима заједно покрену или учествују у тим активностима
-    непостојање простора за младе у којем би могли да осмишљавају и покрећу програме који их интересују
-    непризнавање резултата које већ постижу кроз многобројне волонтерске активности као и разне друге пројекте у које су укључени.
Све сугестије и примједбе младих евидентиране су, а база података садашњих и будућих корисника програма за младе, наставиће да се допуњава на овај начин већ наредног викенда када ће бити одржана сљедећа радионица.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo