grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Најављен 14. "Guitar art summer fest": Фадо дива Дулсе Понтеш долази у Херцег Нови

GASF 2019 2Међународни  љетни  фестивал  гитаре у Херцег Новом, 14. Guitar art summer fest понудиће публици од 15. до 20. августа пет концерата, међу којима се као централни истиче наступ најпознатије португалске поп и фадо диве Дулсе Понтеш на Канли Кули 17. августа, саопштио је на конференцији за новинаре директор Бошко Радојковић.

“Настављамо  традицију представљања гитаре, не само кроз класику, на основу чега је Guitar art summer fest и кренуо, већ и кроз акустику, и електрику и на било којим другим жицама, како ми зовемо, и кроз друге жанрове који се преплићу у музичком програму”, казао је Радојковић.
Током фестивала, на Тргу од музике (Тргу Мића Павловића) представиће се:  Кемпбел Дајмонд из Аустралије, са оперском пјевачицом, Новљанком Амандом  Стојовић, затим блуз-рокенрол електрична гитара  у извођењу мађарског Барна Пели триа, секстет “Спона” из Србије карактеристичан по фузији балканске музике са елемнтима фламенка, а на затварању Костас Коцолис, гост и пријатељ фестивала из Грчке  кога многи сматрају  једним од  највећих гитариста нашег времена. За све програме на Тргу од музике улаз је слободан.
Дулсе Понтеш ће 17. августа наступити  са Данијелом Касаресом, фламенко гитаристом и Јелси Хередиом, контрабасаситом. Овај трио представиће  најпознатије аранжмане популарне фадо диве које је радила и са маестром Ениом Мориконеом. Једино за овај концерт, улазак ће бити могућ уз карту која ће коштати  20 евра, што је  за звијезду оваквог реномеа прихватљиво, а цијена је формирана захваљујући између осталог подршци коју фестивал добија од Општине и Туристичке организације.
Радојковић као посебну активност напомиње Guitar visual art, у оквиру којег организују изложбе у галерији Суе Рyдер. Изложба ће бити посвећена београдском Guitar art summer fest који слави јубилеј, 20. година, па ће публика у Херцег Новом имати прилику да види ретроспективу визуелног идентитета свих протеклих фестивала и њихове конекције са херцегновским издањем манифестације посвећене гитари.
Гитар арт доноси сјајан главни и пратећи програми, оцијенила је Гордана Поробић Крцуновић, директорка Херцег феста: ”Поред вечерњих концерата, ту су и пратећи програми и новитети који су укључени у програмске садржаје, али ексклузива ове године јесте концерт једне од највећих португалских дива фадо музике Дулсе Понтеш. Више од годину преговарамо  за гостовање Дулсе Понтеш и успјели смо. Надам се да ћемо, и сигурно хоћемо, и даље добро сарађивати, а Гуитар арт суммер фест  већ је постао референца за умјетнике из региона и свијета”.
У име  Туристичке организације Херцег Нови  говорила је Наталија Терзић  истакавши значај фестивала за Херцег Нови.
“Вреднујући искључиво квалитет, Туристичка организација Херцег Нови је и ове године обезбиједила финансијску подршку фестивалу, као што је то радила и претходних година. То је наша обавеза и задовољство када је ријеч о фестивалу од значаја за град, какав је Guitar art summer fest, који треба да се чува и његује, и остане препознатљив. Изузев развоју културног туризма града, он доприноси промоцији града и даје значајан допринос међународном имиџу Херцег Новог као дестинације са богатом културном понудом”, закључила је Терзић.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo