grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Дуг аплауз за „Аморосо“ и Анђелу Братић на отварању 36. Дана музике

Dani muzike 2019naslovnaМеђународни фестивал 36. Дани музике отворен је синоћ дјелима Баха, Вивалдија, Моцарта и Рутера у извођењу камерног оркестра „Аморосо“ и солисткиње Анђеле Братић, који су сјајним наступом завриједили дуг аплауз бројне публике у Дворани Парк.

Фестивал је отворио предсједник Општине Стеван Катић, истичући да се ради о манифестацији која годинама његује квалитет и с пажњом се односи према вјерној публици.
„Подршка програмима који доприносе развоју културе и привлачење интереса публике културним садржајима и активностима представљају обавезу и стално усмјерење Општине Херцег Нови. Зато смо годинама генерални покровитељ и подршка настојањима сјајног организационог тима Дана музике, на челу са маестром Борисом Краљевићем, да успјешно остваре замишљено и развијају фестивал. Остајемо и убудуће уз Дане музике, који Херцег Новом доносе јединствене и непоновљиве вечери уживања, инспирације и повезивања са свијетом око нас и у нама“, казао је Катић.
Он је подсјетио да је захваљујући иницијативи рођеној на Данима музике, Дворана „Парк“ добила прошле године нови концертни клавир што умногоме доприноси квалитету не само ове већ и других манифестација.

„Ово обраћање на почетку фестивала посвећујем музици, радости и Новом, јер се све то спаја овим фестивалом. Истински радује то што већ 16 година, од обнављања, овај фестивал који на најљепши начин слави музику, отвара низ херцегновских љетних фестивала“, поручио је умјетнички директор и селектор, пијаниста и педагог, Новљанин Борис Краљевић.
Како је казао, Дани музике имају много разлога за радост - из године у годину Дани подижу љествицу квалитета, образују младу публику, окупљају поклонике и познаваоце умјетничке музике која се изводи на најпрестижнијим свјетским концертним сценама.
Иако је отварање због лиших временских услова умјесто на тврђави Форте Маре одржано у Дворани Парк, Краљевић је истакао посебно задовољство што Дани музике опет излазе на најљепше новске отворене сцене, те изразио наду да ће бити повољни услови да се одрже концерти на Тргу од музике и у башти музеја „Мирко Комненовић“.

„Музичка култура је жила куцавица културног живота херцег Новог“, закључио је Краљевић и захвалио се свима који су подржали 36. Дане музике.
Генерални покровитељ 36. Међународног фестивала Дани музике је Општина Херцег Нови, покровитељ је Министарство културе, а продуцент Јавна установа културе „Херцег Фест“. Партнери овогодишњег фестивала су Јавна установа „Музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“, Школа за основно музичко образовање Херцег Нови и Турски културни центар „Yунус Емре“ из Подгорице, као и Институт „Др Симо Милошевић“ и хотел „Сун Ресорт“.
Програм дана музике наставља се овог викенда. У петак, 12. јула ће у Дворани Парк наступити квартет Камерна Банда из Србије изводиће дјела савремених српских композитора. Дан касније, у суботу 13. јула слиједи концерт на Тргу од музике за који је улаз слободан – наступиће гудачки квартет Црисантем из Турске, на чијем су репертоару Хајдн, Барток, Оцала, Караев. У недељу, 14. јула у Дворани Парк реситал ће имати пијаниста Александар Тутунов (Русија-САД), а на програму ће бити Бах, Брамс, Бетовен, Глинка, Прокофиев.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo