grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Street art фестивал у Херцег-Новом од 09. до 13. септембра

NASSA20190609Муралима ће бити  оплемењене двије локације у Херцег Новом током овогодишњег издања Стреет арт фестивала, који ће трајати од 09. до 13. септембра. Поред тога, очекују нас радионице 3D сликања и концерт америчког бенда „Break of reality“ на тврђави Форте Маре.

Ликовна, умјетничка рјешења изабрана на јавном конкурсу за предлог мурала биће осликана у Рисанској улици и на Шеталишту Пет Даница, на дну Степеништа Данице Томашевић.

Прву награду на конкурсу освојили су ученици Факултета ликовних умјетности Цетиње, Марко Петричевић и Маша Лаковић, чији рад ће бити осликан у Рисанској улици. Мотив старе мапе преко које се преклапају цртежи пловила црвеном бојом  својом  једноставном  изведбом, јаснио дефинисаним линијама (црвеним и плавим) ненаметљиво се уклапа у амбијент и простор гдје ће пролазника својом присутношћу подсјећати на вјечни спој човјека, барке и мора, оцијенио је стручни жири у саставу Анита Шимић, Вук Чворо и Никола Ћурчин.

У Рисанској ће били осликан мурал Миливоја Костића под називом “Ту и тамо“, који својим осебујним колоритом - снажним црвеним , жутим и плавим тоновима кроз изражену ликовност и тродимензионални ефекат, осликава чаробни  и бајковити свијет “риба” и на тај начин се мотивски уклапа у низ мурала морских мотива.

Радионице за основце на тему 3Д умјетности биће организоване 10. септембра од 10 часова у школама „Дашо Павичић“ на Топлој и „Илија Кишић“ у Зеленици. Са дјецом ће радити аутор једног од мурала Миливоје Костић, професор ликовних умјетности који је препознат као први професионални 3Д стреет арт умјетник у Србији, оснивач умјетничких група, аутор умјетничких и психосоцијалних радионица за младе.
Концерт америчког састава „Break of reality“ заказан је за 12. септембар у 20 часова, на тврђави Форте Маре. Овај програм реализује се у сарадњи са Амбасадом Сједињених Америчких Држава у Црној Гори. Улаз је бесплатан.

Организатор Стреет арт фестивала је Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови. Циљ фестивала је оплемењивање јавних простора и промоција града као мјеста угодног живљења, уз истовремену афирмацију савремених форми умјетности.

Амерички амбасадори музике на тврђави Форте Маре

Бенд „Break of reality“ важи за један од првих алт-класичних камерних ансамбала у свијету. Њихов својствен и препознатљиви cello-rock звук је нешто што је успјело објединити слушаоце класичне, rock и свјетске музике, а 2015. године амерички Стејт дипартмент их је поставио за амбасадоре музике.
Основан 2003. у престижној Истмановој школи музике (Eastman School of Music) у Рочестеру у Њујорку, бенд „Break of reality“ доживио је милионе слушалаца путем платформи као што су Spotify и Пандора Радио, док је њихова музичка обрада шпице ТВ серије Game of Thrones (Игра пријестола) доживјела преко 20 милиона прегледа на YouTube-у.
Бенд је објавио четири ЛП албума: The Sound Between (Звук између, 2006), Spectrum of the Sky (Спектар неба, 2009), Covers (Обраде, 2012) и Ten (Десет, 2014). Њихова музика се врти на већем броју радио станица, телевизија и интернет мјеста, попут: NPR, PBS, Dateline NBC, Yahoo Music и Huffington Post.
Осим што изводе наступе и снимају музику, „Break of reality“ путем музике учествује у иницијативама везаним за процесе едукације. Група је посјетила на стотине јавних школа широм свијета, наступајући заједно са студентима музике и подстичући их да размишљају другачије. Бенд је такође и осмислио DIY серију предавања, са циљем да класичним музичарима у успону пружи практична и реална знања из области музичког бизниса.
Како звуче „Break of reality“ можете послушати овдје: https://www.youtube.com/watch?v=ydRAb9cwHnA

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo