grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Бесплатна Европска омладинска картица за младе Новљане

Sastanak EYCAМлади Новљани ће од следеће недеље имати могућност да у свом граду добију бесплатно Европску омладинску картицу са мотивима Херцег-Новог, и тако се придруже мрежи од око седам милиона вршњака који могу да користе различите погодности у 37 држава Европе.

Херцег-Нови је једна од првих општина у Црној Гори  која је активан учесник пројекта, а почетак партнерства са невладином организацијом Центар за омладинску едукацију је званично обиљежен данас, састанком  у великој сали Скупштине општине.
Присутне је поздравио предсједник Општине Стеван Катић који је изразио задовољство што су млади показали интересовање за пројекат и жељу да постану власници картице.
„Циљ нам је да покренемо или се укључимо у што већи број пројеката који ће за резултат имати видљиво унапређење живота младих људи у нашем граду, а посебно у областима образовања, културе, спорта и информисања. Постоји огромно поље идеја и могућности које тек треба да откријемо и искористимо. Једна од њих је прије годину била замисао сарадње са Европском омладинском картицом, која је за кратко вријеме остварена“, казао је Катић.
Он је позвао привреднике из Херцег-Новог да се укључе у овај пројекат и омогуће попусте младима који су власници картице, јер се на тај начин придружују кругу друштвено одговорних компанија и препоручују своје производе и услуге широком кругу људи из цијеле Европе. Такође, позвао је младе људе да се информишу о бенефитима картице и обезбиједе је себи.
Пројекат је реализован преко Секретаријата за културу и образовање, у којем ће од наредне недеље млади Новљани моћи да бесплатно преузму картице са симболима Херцег-Новог. О тачном датуму и времену биће накнадно обавијештени.
novivizual2019Ова активност је дио годишњег Акционог плана који се ослања на Стратегију за младе, подсјетила је секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало. Како је додала, Секретаријат учествује у још два пројекта невладиног сектора на тему омладинске политике, а одобрена су и два међународна пројекта у овој области.
Начин пријављивања и коришћења, као и све погодности Европске омладинске картице младима је презентовао извршни директор НВО Центар за омладинску едукацију, Југослав Радовић.
„Могућност да бесплатно користите ову картицу имате ви и само још млади у Малти, све остале земље је наплаћују“, истакао је Радовић.
Радовић је уручио захвалнице представницима локалне управе и поручио да учешће Општине отвара додатне шансе за младе људе, због чега ће им бити задовољство сарадња на свим пољима.
Циљеви на којима ће партнери заједно радити су идентификовање потреба младих, мобилност, формална и неформална едукација, умрежавање младих на међународном нивоу, промоција успјешних младих људи, јачање активизма и оснаживање младих да активно учествују у пројекту.
Мрежа Европске омладинске картице у Црној Гори сада броји 130 партнера, односно око 250 мјеста на којима се могу искористити погодности и попусти. За непуних десет мјесеци картицу је добило преко 3.500 младих људи узраста од 13 до 29 година.
Радовић најављује нове уговоре са привредницима, како у Херцег-Новом тако и у другим градовима, те да за октобар припремају радионицу из области дигиталног маркетинга и посјету челних људи Европске омладинске картице Црној Гори.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo