grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Почео 13. ХСФ: Светковина стрипа са 50 свјетских имена

NAsHSF992019Званично отварање Херцегновског стрип фестивала  започело је у петак  уз ритам који је овој сјајној причи дала Мјесна музика Ђеновић, уз поруке и добре жеље предсједника херцегновске општине Стевана Катића, амбасадора Италије у Црној Гори Луке Зелиолија и Лазара Средановића, аутора легендарног балканског стрип јунака  Дикана. На Белависти су како се и очекивало били организатори, учесници, бројна публика.

Част да отвори фестивал указана је једном од најпознатијих цртача са наших простора, аутору чувеног стрипа „Дикан“ који је 50 година излазио у „Политикином забавнику“- Лазу Средановићу:
”У Херцег Новом сам доживио први сусрет са стрипом, направио прву таблу и највећи број табли током 50 година колико сам цртао у „Политикином забавнику“. Почашћен сам што Херцег Нови то није забоавио и што је тако и обиљежено 50 година мога рада. Поздрављам све и свечано отварам 13. ХСФ”, поручио је Средановић.
Амбасадор  Зелиоли оцијенио је да је ХСФ већ „надалеко позната манифестација“ а затим додао:
”За амбасаду Републике Италије и за мене лично стрип је  јако важан начин умјетничког споразумјевања којег твори сложени свијет  издавачких кућа, цртача и писаца. Посебну ми радост причињава што сам представник једне земље, богате и на овом пољу. Довољно је споменутри једну издавачку кућу попут Бонелија или јунака попут Загора или Текса Вилера, познате и продаване и у Црној Гори. ХСФ је фестивал великог интересовања управо због уважавања и бољег разумјевања овог културног насљеђа. Изражавам велику радост што смо и ове године подржали ХСФ заједно са осталим спонзорима а међу њима бих посебно издвојио италијанску компанију Пицароти ангажовану на изградњи Портоновог”.
Председник херцегновске општине Стеван Катић истакао је да  је ХСФ манифестација која прави крупне кораке са свијетом.
”Догађај је настао захваљујући љубави и ентузијазму неколико наших суграђана а постао је најважнија светковина стрипа у региону, незаобилазан за највећа имена девете умјетности, фестивал чији развој не престаје а идеја за унапређење не недостаје. ХСФ као прва и једина манифестација овог типа има сталну  подршку Општине Херцег Нови, а драго нам је да се квалитет препознао и код других партнера међу којима амбасада италије заузима веома важно мјесто”, казао је Катић.

У галеријама „Јосип Бепо Бенковић“  и  „Sue Ryder“  отворене су занимљиве изложбе, а на тврђави Форте Маре наступиле су групе Родео цлоwн, Готам виланс и Купллунг.
Овогодишњи ХСФ почео је и прије званичног отварања, већ од петка ујутро предавањем у Основној школи ”Дашо Павичић”. Са основцима су о стрипу Дикан и црногорском стрипу разговарали ствараоци: Средановић, Ситар, Весовић, Ракојевић.
Према ријечима једног од организатора, Јована Суботића до 11. септембра чекају нас сусрети са  12 специјалних гостију ХСФ и још око 40 „повратника“ на овај фестивал, бројни и различити програми који ће се одвијати на  градским трговима, плажама, у кафићима и ресторанима.
Програм 13. Херцегновског стрип фестивала можете погледати на: https://stripfestival.me/

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo