grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Морски мотиви уз новске скале

naslovnaMMХерцег Нови је добио два нова мурала, на зиду гдје се спајају степениште Данице Томашевић и Шеталиште Пет Даница и уз скале у Рисанској улици. Тема оба мурала је море, а осликани су у оквиру овогодишњег Street art фестивала.

Ликовна, умјетничка рјешења изабрана на јавном конкурсу осликао је на Шеталишту професор ликовних умјетности и 3D умјетник, Миливоје Костић, а у Рисанској студенти Факултета ликовних умјетности Цетиње, Марко Петричевић и Маша Лаковић.

Мурал Миливоја Костића, који сада краси зид у дну степеништа Данице Томашевић, снажним колоритом, кроз изражену ликовност и тродимензионални ефекат осликава чаробни и бајковити свијет “риба” и на тај начин се мотивски уклапа у низ мурала морских мотива.

Рад Марка Петричевића и Маше Лаковић представља стару мапу Херцег Новог и залива коју је радио Винћенцо Коронели, најистакнутији италијански картограф у 17. вијеку и оснивач најстарије географске асоцијације, чији радови су послужили као основ за све касније картографе и истраживаче овог дијела Европе. Преко ове мапе су црвеном бојом прекопљени цртежи пловила која представљају савремено доба.

Рјешења која су осликана изабрана су на јавном конкурсу, а о пристиглим радовима је одлучивао стручни жири у саставу Анита Шимић, Вук Чворо и Никола Ћурчин.

Поред сликања мурала, у оквиру овогодишњег Street art фестивал одржане су радионице 3D сликања за основце у школама „Дашо Павичић“ и „Илија Кишић“. Са дјецом је радио аутор једног од мурала Миливоје Костић, професор ликовних умјетности који је препознат као први професионални 3D street art умјетник у Србији, оснивач умјетничких група, аутор умјетничких и психосоцијалних радионица за младе.

Дио програма Street art фестивала био је и концерт америчког бенда Break of Reality на тврђави Форте Маре. Присутне је одушевио чело-рок звук једног од првих алт-класичних камерних ансамбала у свијету, који су именовани за амбасадоре музике Сједињених Америчких Држава. Овај програм реализован је у сарадњи са Амбасадом САД у Црној Гори.

Организатор Street art фестивала је Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови. Циљ фестивала је оплемењивање јавних простора и промоција града као мјеста угодног живљења, уз истовремену афирмацију савремених форми умјетности.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo