grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

Прва међународна конференција хеленских студија: Постављање Херцег Новог и Црне Горе на свјетску научну мапу

press konferencijaПрва међународна конференција хеленских студија, у организацији Центра за хеленске студије из Подгорице, на тему „Хеленска политичка филозофија и савремена Европа“, одржаће се у Херцег Новом од 29. септембра до 4. октобра 2019. године

Конференција коју је, између осталих, подржала Општина Херцег Нови окупиће преко 50 пријављених учесника из око 30 држава свијета - од Канаде и САД, преко цијеле Европе, до Русије, Турске и Кине, најављено је данас на конференцији за новинаре.

Konferencija helenskih studija plakatПрисутне је са програмом и учесницима конференције упознао др Филип Ивановић, директор Центра за хеленске студије и предсједник организационог одбора конференције. Он је истакао да се ради о највећој конференцији са највише међународних учесника из области друштвених и хуманистичких наука која је у последњих пар деценија организована у Црној Гори.
Како је најавио, пленарни предавачи који ће говорити о аспектима античке грчке филозофије и права у контексту савремене Европе биће: проф. др Кетрин Ровет, професор филозофије на Универзитету Источна Англија и посланик Европског парламента, проф. др Лео Катана професор филозофије на Универзитету у Копенхагену, проф. др Ђовани Ђорђини, професор политичке филозофије на Универзитету у Болоњи, проф. др Николас Д. Смит, професор филозофије на Luis & Klark Колеџу у САД и проф. др Герхард Тир, професор права и члан Аустријске академије наука.
„Пошто је политика у античкој Грчкој значила умјетност, умијеће и начин за вођење доброг живота онда смо размишљали да управо у Херцег Новом направимо конференцију“, казао је Ивановић захваљујући се на подршци и потом додао: „Наша је намјера да сваке године организујемо међународну конференцију хеленских студија на различите теме и тиме поставимо Црну Гору на међународну научну мапу“.
Тема скупа, чији је радни језик енглески, полази од идеје да савремена Европа, заокупљена тренутним разумијевањем политике као средства за остваривање интереса и доминације, има шта да научи од културе у којој су рођене идеје слободе, демократије и јавног живота. Стога је циљ конференције не само да буде мјесто академске дебате, већ и аргументовано расвијетли питања од круцијалног значаја за положај човјека у савременом свијету.
„Родно мјесто филозофије је Медитеран. Захваљујемо се представницима Центра за хеленске студије зато што су изабрали баш Херцег Нови, медитерански град као идеалну локацију за одржавање веома значајне научне конференције“, казала је директорица ЈУК „Херцег-фест“ Гордана Поробић Крцуновић. Говорећи о теми она је казала да је конференција конципирана као „ својеврсно полагање рачуна савремене политичке теорије и праксе свом темељу – филозофији“.
Присутне је у име Општине Херцег Нови поздравио секретар за друштвене дјелатности и спорт Дарко Класић, а испред Туристичке организације обратила се Наталија Терзић. Исказали су задовољство што је управо Херцег Нови изабран за домаћина конференције, увјерени да ће то додатно допринијети промоцији града као атрактивне дестинације за конгресни и културни туризам.
Овај скуп дио је ширег, европског пројекта – COST (European Cooperation and Science and Research) у коме учествује Центар за хеленске студије заједно са двадесетак земаља европе, а тема је реевалуација интелектуалних дебата о грађанским правима и демократији у Европи.
Селектовани радови са конференције „Хеленска политичка филозофија и савремена Европа“ биће објављени у форми зборника.
Конференцију „Хеленска политичка филозофија и савремена Европа“ организује Центар за хеленске студије из Подгорице, уз подршку Министарства науке Црне Горе, Општине Херцег Нови, ЈУК „Херцег Фест“ и Туристичке организација Херцег Нови. Партнери у организацији су и Градска кафана, Митрополија црногорско-приморска и компанија „Adriatic properties“.
Детаљније информације о програму конференције можете наћи на сајту www.ichs.me

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo