grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Наша општина нема дугова за порезе и доприносе

ponudaНа јуче одржаном састанку са представницима 23 општине Црне Горе у организацији Министарства финансија и Заједнице општина Црне Горе, на ком се разговарало о финансијским проблемима и дуговима општина према држави, изнијет податак да и данас у Црној Гори има општина које не измирују порезе и доприносе истовремено са исплатом зарада. Секретар Секретаријата за финансије, туризам и економски развој Радован Божовић изненађен је том информацијом, јер, каже, ми због велике ажурности Пореске управе Херцег-Нови, морамо истог дана да измиримо све те обавезе.

Јуче је у Подгорици, у организацији Министарства финансија и Заједнице општина Црне Горе, одржан састанак са представницима 23 општине Црне Горе, на коме се разговарало о финансијским проблемима и дуговима општина према држави. То се прије свега односи на измирење обавеза за порезе и доприносе на зараде запослених у локалној управи и предузећима чији је оснивач општина и на измирење обавеза по основу кредита које су општине узимале, а држава је била гарант. Састанку је предсједавао министар финансија Радоје Жугић.

-У појединим општинама веома је тешко стање јер имају велики дуг по основу пореза и доприноса. Укупни порески дуг општина по том основу је око 5,2 милиона еура – рекао је за општински секретар Секретаријата за финансије, туризам и економски развој Радован Божовић који је учествовао у раду овог скупа.

 

Велика ажурност Пореске управе Херцег-Нови

– Био сам изненађен информацијом коју сам чуо да и данас има општина које не измирују порезе и доприносе истовремено са исплатом зарада. Ми због велике ажурности Пореске управе Херцег-Нови морамо истог дана да измиримо све те обавезе.

Божовић је подсјетио да је Општини Херцег-Нови у децембру 2012. рачун био блокиран због пореског дуга док другим општинама, које су велики дужници, рачун није блокиран и оне и данас понекад исплате плате без пореза и доприноса.

- Наша општина и сва предузећа чији је она оснивач редовно измирују обавезе према држави и у овом тренутку нема дуга иако то, због грешеке у евиденцији Пореске управе, није истакнуто на састанку. Истог дана када се исплаћују плате, уплаћају се и порези и доприноси на зараде. Таква ситуација је и у општинама Тиват, Плужине, Подгорица, Андријевица, Котор, Рожаје и Мојковац.

 

Кредит КФW банке измирити путем компезације са државом

Општина Херцег Нови, по ријечима Божовића, има обавезу од 1.080.000 еура према Министарству финансија по основу кредита КФW банке за изградњу канализационог колектора. – Тражили смо да се што прије одржи састанак у Министарству финансија јер имамо могућност да тај дуг измиримо путем компезације. Министарство финансија нама дугује средства за дугорочни закуп земљишта на Луштици од стране компаније Норд стар и по основу неплаћене надокнаде за уређење градског греађевинског земљишта за објекте у комплексу Војне болнице у Мељинама. Министарство финансија је, како стоји у уговору о приватизацији, преузело обавезу измирења ове надокнаде. Тренутно имамо прокњижених 2,7 милиона потраживања од Министарства а биће још тога. Захваљујући томе понудићемо држави компезацију – казао је Божовић.

На састанку је јуче био поменут и дуг општина за ватрогасна возила. Божовић каже да су он и представници још двије општине подсјетили да је, у вријеме када је склапан уговор за куповину тих ватрогасних возила, било ријечи о донацији. Сада, међутим, Министарство потражује велика средства од општина по основу испоручених возила.

 

Предлог да се укине наплата грађевинских дозвола неприхватљив за општине

Највећи број општина, нарочито на сјеверу, има велике проблеме и дубиозе са остварењем буџета па је на састанку, каже Божовић, било ријечи и о начину превазилажења тих проблема. Предложено је да се дио дуга рјеши путем компезација за земмљиште у власништву општина. Поводом предлога да се укине надокнада за изграђено градско грађевинско земљиште, што би највише погодило приморске општине, министар је информисао представнике општина да је био један од ријетких у Влади који се категорично успротивио томе и обећао да ће се залагати да се та обавеза инвеститора не укида. -Наша општина би била посебно погођена јер наплата грађевинских дозвола у појединим годинама износи преко 30% укупних прихода у буџету. Довољно нас је погодило и то што је за хотеле преко четири звјездице, као стимуланс инвеститорима, укинуто плаћање грађевинске дозволе. У том дјелу постоје велике могућности за злоупотребе и мислим да су се оне већ и догодиле јер су поједини инвеститори успјели неоправдано да добију такву категоризацију од Министарства туризма.

 

Остварење буџета око 10 милиона еура

Од планираних 17 милиона еура херцегновски буџет ће се ове године остварити са око 10 милиона, казао је Божовић.
– Приходи су нереално планирани јер се рачунало на један кредит, наплату закупа од Норд стара и наплату грађевинске дозволе од Азмонта за комплекс Порто Нови у Кумбору. Приходи за грађевинску дозволу од Азмонта су врло извјесни, само је питање да ли ће се то десити у децембру или јануару. На томе се ради и у првој фази требало би да буде реализовано два милиона еура.

Божовић је још истакао да је Општина Херцег-Нови и по основу пореза на имовину и по основу наплате грађевинских дозвола у потпуности реализовала а дјелом и премашила план. Наплата пореза на имовину износи преко 80%. То је подсљедица велике дисциплине пореских обвезника – како грађана тако и власника некретнина који су нерезиденти. Ненаплаћених 18% пореза је углавном од власника предузећа која су приватизована, а чији су жиро рачуни у блокади због разних неплаћених обавеза.
Ребаланс буџета за ову и Нацрт буџета за идућу годину су по његовим ријечима "само у скици". Њихово усвајање мораће да сачека нови сазив Скупштине општине.