Грађани Херцег-Нови од данас могу пријавити све неправилности на терену по питању чистоће града и дјелатности из надлежности предузећа „Чистоћа“, бесплатним позивом на број 19955. Call centar овог предузећа ће радити у двије смјене, од 8 до 14 часова и од 14 до 20 часова сваким радним даном и суботом.

„На овај начин грађани могу да пријаве неправилно одложен отпад, неочишћене улице, степеништа, паркове, незакупљене плаже, нелегалне депоније, као и да се распитају за одлагање искориштеног јестивог уља и одвоз кабастог отпада. Осим неправилности на терену, могу пријавити неправилности и нејасноће на рачунима за одвоз комуналног отпада, псе луталице, али и изразити примједбе односно похвале за рад запослених како на терену тако и у дирекцији фирме“, наводе из предузећа „Чистоћа“.

Такође, у наредном периоду биће омогућен пријем фотографија путем вибера које ће послужити као доказ о томе гдје се тачно одређени проблем налази како би што прије био уклоњен.

Из овог предузећа се надају да ће увођењем цалл центра постићи интензивнију сарадњу са грађанима што би требало резултирати већим степеном чистоће, као и рјешавања других проблема на терену који се директно тичу њихове дјелатности, па их стога моле да за пријаве користе искључиво овај број.