grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Дневни центар и ОШ „Илија Кишић“ обиљежили Дан особа са инвалидитетом

03122019nasДневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју Херцег Нови и Основна школа “ Илија Кишић “ мини концертом ученика Музичке школе Херцег Нови и изложбом радова корисника Дневног центра у фоајеу Дворане “Парк” обиљежили су  3.  Децембар – Дан лица са инвалидитетом.

adidas superstar damen glitzer silber

Присутне је поздравила потпредсједница општине Данијела Ђуровић и истакла да јој је част  што заједно обиљежавају Свјетски дан особа са инвалидитетом.

-Част – јер су данас овдје родитељи који свакодневно воде битке, теже него оне које води већина родитеља у Црној Гори. Битке са прописима, бирократијом, животним изазовима. Ради се о родитељима борцима, чија одлучност и пожртвованост свима нама може служити за примјер. Част – јер су данас овдје дјеца и млади чији животи и дјела свима нама представљају важне лекције из пријатељства и друштвеног активизма, и што је најбитније, лекције из хуманости.

Задатак свих нас, како је истакла Ђуровић,  је унапријеђење положаја и заштита права особа са инвалидитетом:

-Као град и као друштво, јасно је да постепено остварујемо вриједне кораке напријед. У прилог томе говори и реализација изградње новог, модерног Дневног центра за категорију становништва чији Дан обљежавамо. Сигурна сам да ће родитељи и млади бити задовољни, да ће нови објекат у потпуности испунити своју сврху и бити мјесто напретка, заједништва и једнакости. Подразумијева се, прича о бризи за особе са инвалидитетом не завршава изградњом Дневног центра. Особе са инвалидитетом су равноправан дио нашег друштва и заједнице, и заслужују да се тако према њима односимо. Општина Херцег Нови је ту за вас, да сагледа ваше потребе и изнађе најбоља рјешења, увијек у сарадњи са вама и уважавајући све предлоге, поручила је потпредсједница Ђуровић.

Основна школа “Илија Кишић” одвано је отворила врата инклузивном образовању и самим тим његују културу различитости и толеранције, истакла је директорица школе Снежана Мирковић.

-Оно што нас као друштво обавезује је то да сви заједно морамо порадити на томе да радимо да живимо да нема дискриминације међу нама. Ако се платформа Уједињених нација темељи поштовању сваке особе , онда нам ништа друго не преостаје него да то и поштујемо. Да сваког појединца гледамо једним очима и да смо сви у овом друштву равноправни. Ми то и његујемо и спроводимо и због тога сам врло срећна, казала је Мирковић.

Директорица Дневног центра Херцег Нови Драгица Косић захвалила је на подршци Основној школи Илија Кишић, Музичкој школи и Општини.  У програму су наступили и корисници Дневног центра и ученици ОШ Илија Кишић.

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.