grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

25. ХАПС: У вријеме пандемије, мало појачај радио

naslovnaHAPSОд данас, 15. априла до 30. априла трајаће Херцегновске априлске позоришне свечаности, које су у вријеме пандемије мигрирале на радио. ХАПС – Миграције под мотом "Мало појачај радио" у домове уноси другачији, али квалитетан културни садржај – радио драме.

Љубитељи позоришта имаће прилику да на три радио станице, у четири термина послушају 15 радио драма.

Организатори Херцегновских априлских позоришних свечаности су Херцегновско позориште и ЈУК Херцег фест,  а програмски продуцент Вук Вуковић.
"Било је веома важно да и у вријеме којим влада пандемија, са свим ограничењима која су наметнута, одржимо овај фестивал", саопштили су организатори.
Како истичу, суочили су се са чињеницом  да публика неће моћи да дође у позориште, нити ће театри из региона са којима су билу у преговорима моћи да се представе на херцегновској сцени у Дворани Парк. У том тренутку, најзанимљивије рјешење за “ХАПС у вријеме короне” имао је Вук Вуковић.
"Вјерујемо да ћемо и овим издањем стећи неке нове поштоваоце који ће, након што на овај начин чују (виде) понуђене драме пожељети да нам се придружи и када глумци опет буду на сцени, а публика у гледалишту. Овај ХАПС је оно свјетло које се по легенди оставља на сцени у временима када невоље позоришта испразне а завјесе остају спуштене. За вријеме карантина, забрана, самоизолације, неизвјесности и различитих бојазни, овај ХАПС може бити љековит. Он свакако јесте  могућност да на други начин анимирамо публику, укажемо на вриједности које су  непролазне, докажемо да култура и умјетност помажу у преживљавању свакодневице и савладавању  кризе, ма шта да је проузрокује", поручују организатори.
programHAPS2020Продукција савремене радио-драме биће представљена кроз радиофонска дјела националних јавних емитера, као и умјетничких факултета/академија из региона, те ће на ХАПСу ове године учествовати – Хрватски радио, Радио Босне и Херцеговине, Радио Београд, Радио Црне Горе, Академија драмске умјетности Свеучилишта у Загребу, Академија сценских умјетности Универзитета у Сарајеву, Факултет драмских уметности Универзитета уметности у Београду, Факултет за медије и комуникације Универзитета Сингидунум и Факултет драмских умјетности Универзитета Црне Горе.

Миграције је кључна ријеч овогодишње селекције, изабрана да позива на борбу против проблема који суштински угрожава и Европу и свијет јер јер корона вирус учинио да сви будемо у улози миграната, били тога свјесни или не.

"Мигрирамо из простора јавности у простор интимности, из стварности у виралност, из простора културе у простор медија... Филозофи би, можда, рекли – мигрирамо из простора у вријеме... А у времену, мигрирамо између медија, утопљени у визуелна задовољства агресивног екрана: филма, телевизије, телефона...", објашњава Вуковић.

Од музичких и дјечијих драма, преко класичних радио-драмских форми, до експерименталних истраживања звука и звучних стратегија нарације – овогодишњи ХАПС је фестивал радио-драме, фестивал аутентичности драмске илузије која свједочи и потврђује тезу да је „цијели свијет позорница“. Чак и у вријеме вируса корона, закључује програмски продуцент фестивала.

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси