KulturnaRuta23062023На церемонији приређеној данас на тврђави Форте Маре, предсједник Асоцијације Виа Хабсбург Рејнолд Сал уручио је сертификат предсједнику Општине Херцег Нови Стевану Катићу чиме је Херцег Нови и званично постао дио Културне руте Савјета Европе Виа Хабсбург.

На тај начин придружио се групи од 150 дестинација у Француској, Њемачкој, Аустрији и Швајцарској.
Идеју је покренула Туристичка организација Херцег Нови 2021. године када је за пројекат кандидовала планинску стазу којом је прошао принц Рудолф Хабсбург, царевић који је заволио Орјен и у том подручју посматрао орлове и друге птице. Причу је, током пројекта „Cycling Rural“ који је претходио овој кандидатури, објелоданио заљубљеник у новско залеђе, археолог и планинар Жељко Старчевић, а валоризовала и кандидовала Тонка Томашевић из Туристичке организације.
Херцег Нови је уврштен у Свјетску асоцијацију Newcastles of the World, као и Европску федерацију Наполеонових градова, а од данас је и на Културној рути Виа Хабсбург, казао је предсједник Општине Стеван Катић захваливши свим учесницима на двогодишњем раду и труду.
„Велико нам је задовољство што је Херцег Нови нашао своје мјесто међу 150 дестинација у четири европске државе, а од данас им се придружује и Црна Гора. Јединствени смо по много чему, а у овом пројекту издвајамо се као једини град којег је прича о планинској стази увела на Културну руту Савјета Европе. Бити дио овог пројекта Херцег Новом ће омогућити квалитетнију туристичку понуду, бољу промоцију културне баштине и других потенцијала, привући истраживаче и авантуристе, а новско залеђе учинити још атрактивнијим. Част нам је што дио историје откривамо свијету и од прошлости правимо савремени бренд“, казао је предсједник Катић и подсјетио и да тврђава Форте Маре, на којој се одвијала церемонија, чека упис на УНЕСКО листу културних добара.

Током процеса кандидатуре, снажну подршку пружало је Министарство економског развоја и туризма, а према ријечима представнице Директората за развојне политике у туризму Маје Ковачевић, такав тренд ће наставити и убудуће јер је веома важно јачати синергију између културе и туризма.
„Културни туризам представља велику прилику за развој и има растући тренд. Истовремено представља одличан начин да дестинација превазиђе сезоналност, што је један од највећих изазова Црне Горе, али и бројних других свјетских дестинација. Уласком у Виа Хабсбург, чију породицу тренутно чине ентитети из Аустрије, Француске, Њемачке и Швајцарске, Херцег Нови и Црна Гора ће несумњиво постати видљивији на мапи културних туристичких дестинација у свијету. Очекујемо да ће Херцег Нови у наредном периоду, у сарадњи са другим партнерима у ВИА ХАБСБУРГ, унаприједити свој постојећи производ посвећен хабзбуршкој историји и култури и његовом присуству на овим просторима“, истакла је Ковачевић.
Премда су први подаци били доста нејасни због ограничених података у њемачкој литератури, бољим проучавањем врло брзо је постало јасно колико је значајан допринос Херцег Новог и читавог региона за развој Европе у цјелини, казао је предсједник Асоцијације Виа Хабсбург Рејнолд Сал.
„Иако је утицај хабсбуршких царева, који су од 1815. године па надаље носили титулу "Lord of Cattaro", полазни фактор повезивања Виа Хабсбург, историја и значај региона то далеко превазилазе. Огледа се прије свега у његовој етничкој и вјерској разноликости, која постоји вјековима, и способности да се граде мостови између различитих култура“, казао је Сал.
Појаснио је да је најважнији задатак Културне руте Виа Хабсбург, коју је сертификовао Савјет Европе, очување материјалних и нематеријалних културних добара Европе и, изнад свега, транспарентност темељних заједничких вриједности.
„Планирани развој туристичке понуде заснован на историјском и културном преиспитивању заједничке историје и културних традиција представља суштински корак ка промовисању међусобног прихватања, културне размјене и буђења Европе. Ако се види оно што је заједничко, оно што је посебно - у овом случају регионални обичаји и традиција – онда се то може и дугорочно очувати“, истакао је Сал.
Церемонији уручења сертификата и пријема Херцег Новог у Културну руту Виа Хабсбург присуствовали су предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић са сарадницима, потпредсједник Општине Мирко Мустур, менаџер Асоцијације Виа Хабсбург Кристиан Геп, секретари секретаријата, директори и представници општинских установа и предузећа.
Током претходна два дана, представници Савјета Европе имали су прилику да обиђу новско залеђе, прођу планинском стазом принца Рудолфа, али и упознају велико материјално и нематеријално богатство којим Херцег Нови располаже.

Pages from Final Oktobarski bilten 2023 resize

Pages from strategija elektronsko izdanje

LAP za mlade

logoTO

Pages from Vodic CG vanrednih situacija

Informator za djecu i mlade OHN2023

baner LPOHNvn

Plan integriteta

Logo Destination Napoleon

logo AIE HD

LOGO Newcastles