Nas08112021Представници борачких организација Херцег Новог, Котора, Тивта и Будве и херцегновске локалне самоуправе обиљежили су данас 80 година од оснивања партизанског Орјенског батаљона. Минутом ћутања, полагањем вијенаца и освртом на подухвате овог батаљона, присутни су одали пошту палим борцима и херојима.

Како је истакао предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, животи и борбе које су водили борци Орјенског батаљона опомињу нас да “данас морамо бити сложни и уједињени, да морамо допринијети толеранцији и разумијевању, на концу – да млађим генерацијама морамо указати на значај побједе у Другом свјетском рату и поднешене жртве за слободу”.

-Наши борци и преци заслужили су да на помен њихових имена застанемо и да се са дубоким поштовањем односимо према њиховим дјелима и одлукама које су донијели, а које су врло често биле питање живота или смрти, нагласио је Отовић.

Према ријечима потпредсједника општинског одбора и члана републичког одбора СУБНОР-а Црне Горе, Милана Вајагића, данас је обиљежен величанствени датум из историје народа Боке Которске.

-Батаљон је формиран са основним циљем да се бори против страног окупатора и фашизма, а уједно и за једно праведније друштво, доста слободније и без експлоатације човјека, додао је Вајагић.

Како је казао предсједник СОБНОР-а Црне Горе Радојица Радојевић, родољубиво становниство ових подручја и Боке је дало огроман допринос стварању слободарских традиција – увијек су били на страни патриотизма, слободе и правде.

-Оставили су нам у аманет антифашистичка опредијељења и дужност да их не препуштамо забораву, већ да их преносимо на нове генерације. Они и још хиљаде таквих другова и другарица постали су симболи слободне Црне Горе, њене славе и части. Зато антифашизам остаје наш трајни и вјековни пут, морамо младима показати зашто је антифашизам за њих и све будуће генерације од животног значаја и зашто је фашизам у било којој форми апсолутно неприхватљив, казао је Радојевић и додао да је часни и витешки народ Боке и Црне Горе увијек кроз историју био примјер другима, поготово у Другом свјетком раду и свим ослободилачким ратовима.

-Клањамо се им се до незаборава и обећавамо да их нећемо и не смијемо заборавити, поручио је Радојевић.

Присутнима се обратио и професор Љубенко Боровић, који је побуну и отпор Бокеља и народа бококоторског залеђа упоредио са свенародним устанком 13. јула 1941. године, „којег је ондашња свјетска јавност оцијенила као феномен Другог свјетског рата, као узлет у небо”.

-Као претходница и узор Орјенцима, Тринаестојулски устанак пјесници су опјевали на свој поетски начин. Највећи од њих су оставили завјетно упамћене стихове: “о најмањи од народа”, “крвави престоле слободе”, “велика Црна Горо”... Посвећени константном масовном подухвату малобројног народа који се изборио за достојно мјесто у ондашњој слободарској Европи, народ Боке и Бокоторског залива, вођен жељом за достојанством, да очува своју слободу и славу својих предака, сви су до једног пружили отпор италијанским фашистима и њховим окупаторским намјерима и прославили себе за сва времена и високо подигли цијену народа и државе, нагласио је професор Боровић.

Орјенски батаљон основан је између 8. и 9. новембра 1941. године у Мокром долу на Врбању. Имао је око 660 бораца, спремних да своје животе положе за ослобођење. Орјенски батаљон одиграо је велику улогу за народ Крушевица, Херцег Новог, Боке и цијеле Црне Горе, а расформиран је крајем марта 1942. године.

Pages from Final Oktobarski bilten 2023 resize

Pages from strategija elektronsko izdanje

LAP za mlade

logoTO

Pages from Vodic CG vanrednih situacija

Informator za djecu i mlade OHN2023

baner LPOHNvn

Plan integriteta

Logo Destination Napoleon

logo AIE HD

LOGO Newcastles